Șase piese antice de patrimoniu, recuperate

106
Șase piese antice de patrimoniu, recuperate - sasepiese3-1443799432.jpg

Articole de la același autor

În data de 19 septembrie au fost readuse în tară cinci obiecte de podoabă dacice, din argint, și o monedă - fals de epocă, recuperate recent de la o casă de licitații din Munchen (Germania). Aceste obiecte din mai multe tezaure exportate ilegal din România, reprezentând obiecte de podoabă, din argint, de factură dacică, precum și o monedă antică, au fost adăugate în colecția Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), si vor fi expuse publicului începând de astăzi.

În ansamblul de piese se regăsesc următoarele tipuri de podoabe din argint: un colier cu pandantive, trei brățări și o verigă, databile în secolele I a. Chr — I p. Chr, fiind realizate în ateliere din spațiul locuit de geto-daci, cu predilecție Transilvania (spațiul intracarpatic), Sălaj-Crișana (spațiul de la vest de Carpații Apuseni), Banat și Oltenia, precizează MNIR.

Alături de acestea a fost recuperat și un fals monetar de epocă emis la Tomis în secolele II-I a. Chr. Până în prezent s-au desfășurat numeroase operațiuni de recuperare și repatriere a unor bunuri de patrimoniu prin aplicarea convenției UNIDROIT. Ca urmare a acestor acțiuni, Patrimoniul Cultural Național a fost reîntregit cu următoarele bunuri precum: brățări dacice regale din aur, monede din aur și argint de tip Koson, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, monede grecești din aur de tip Lysimachos, unelte și arme din fier.

Aceasta este cea de-a cincea operațiune de repatriere a unor piese aparținând patrimoniului cultural al României, efectuată, până în prezent, în cursul anului 2015, după recenta returnare a două loturi de stateri de aur de tip Koson, din Belgia și Polonia, a două tabulae din bronz care conțin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 p. Chr.), precum și a 18 obiecte de podoabă dacice repatriate în luna iulie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 02 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : ISJ Constanța,  la momentul raportului
Vineri, 02 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : In Memoriam prof. Florin Cociașu
Vineri, 02 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Șuie Paparude, la Club Doors
Pagina a fost generata in 1.1186 secunde