Scene din viața de licean

2130
Liceul Teoretic "George Călinescu"
Pentru elevii clasei a XI-a D, ora de franceză susținută, ieri, de prof. Olivia Frențiu poate fi considerată una cu totul specială. Și nu neapărat pentru că s-a desfășurat în centrul de documentare al instituției, ci pentru că lecția s-a transformat într-o lansare de carte, un titlu necesar în toate bibliotecile elevilor și profesorilor pasionați de traducerile din și în limba franceză.
Apărută la Editura "Polirom" și intitulată "Exerciții de traducere. Franceză-Română. Română-Franceză. Echivalențe bilingve", cartea constituie un demers didactic ce cuprinde 233 de texte grupate în 32 de tematici. Autoarea, prof. Olivia Frențiu, declara că această carte îi ghidează pas cu pas pe elevi în realizarea versiunilor și retroversiunilor, putând fi folosită în paralel cu orice manual de liceu. "Exercițiile pot fi integrate cu ușurință în unitățile de învățare, iar compararea textelor franceze și românești din cadrul aceleiași teme favorizează învățarea contrastivă".
Timp de doi ani cât a durat realizarea acestei cărți, autoarea a încercat să se ferească de terminologia greoaie străduindu-se să traducă într-un limbaj accesibil, astfel încât cel care folosește această carte să poată utiliza lexicul imediat.

Liceul Teoretic "Callatis" Mangalia
Sala de festivități a găzduit, ieri, o nouă activitate din cadrul proiectului educațional "Ecologie și istorie la Mangalia", "Historia Magistra vitae", realizată în parteneriat cu Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.
Intitulat "Tradiții de primăvară", evenimentul, după cum declara prof. Vianora Avădanei, director adjunct, și-a propus să educe elevii în spiritul atașamentului față de tradiții, să cultive respectul față de acestea, precum și colaborarea între ciclurile de învățământ și diferite discipline școlare, chiar și munca în echipă. Concret liceenii participanți au prezentat materiale în Power Point despre Sfântul Valentin, Dragobete, mărțișor, dar și ziua mamei, au recitat poezii de dragoste și au formulat declarații de dragoste.

Liceul Teoretic "Emil Racoviță" din Techirghiol
A găzduit recent o activitate mai inedită în agenda școlară, intitulată "Mâncăm sănătos… creștem frumos", care s-a adresat, în principal, elevilor claselor primare.
Este vorba despre un alt punct important din calendarul întocmit în baza protocolului de parteneriat încheiat între unitatea școlară și Autoritatea de Sănătate Publică Județeană Constanța, după "Luna Antitutun" (noiembrie 2007) și "Discriminarea în infecția HIV" (ianuarie 2008).
Cu acest prilej, atât invitații, cât și elevii participanți la această activitate au dorit să transmită tuturor celor prezenți cât de importantă este o alimentație echilibrată pentru o viață sănătoasă.
Luându-și în serios rolurile de personaje principale ale acestei piese regizate de cadrele didactice, elevii au apelat la toate mijloacele accesibile pentru a demonstra că, în ciuda vârstei lor fragede, cu toții știu ce loc trebuie să ocupe fructele și legumele în alimentația lor zilnică. În acest sens, aceștia au prezentat "piramida alimentelor", au întocmit compuneri, au compus ghicitori însoțite de desene ilustrative, au reconstituit un puzzle, toate acestea având aceeași temă: alimentele.
Dintre momentele pregătite nu putea lipsi acela care să sublinieze rolul activității fizice în viața noastră. Elevii clasei a V-a A au venit în fața invitaților cu o serie de exerciții de gimnastică eficiente în dezvoltarea armonioasă a corpului.
Atenți la ce și cât mănâncă, cei mici, elevi ai clasei a II-a B, nu au uitat totuși că natura a început să se trezească la viață și au hotărât să fie vestitorii primăverii în chip de flori, purtând mesaje menite să alunge și ultimele urme ale iernii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2195 secunde