Schimb de profesori la nivel internațional

238
Universitatea "Ovidius" Constanța va participa la Programul - Școala de vară "Dezvoltarea Sistemului de transport Multimodal și Protecția Mediului pentru țările CEI pentru Legislația Dunării" 2012 (spectrul de cooperare: Infrastructură și Transport).

Parteneri sunt Universitatea Națională Maritimă Odessa UNMO (Odessa, Ucraina), ca universitate aplicantă, Universitatea Tehnică Moldova (Chișinău, Moldova) și Universitatea de Stat Cahul "Bogdan Petriceicu Hașdeu" (Cahul, Moldova).

Școala de vară include trei cursuri post-universitare de o săptămână în limba engleză pentru participanții ucraineni, români și moldoveni, absolvenți și masteranzi la specializări din domeniul inginerie și/sau economie. Principalul scop al școlii de vară este acela de a studia problemele comune ale României, Ucrainei și Moldovei cu privire la legislația infrastructurii de transport pe Dunăre, protecția mediului și găsirea unor soluții pentru rezolvarea lor.

Transportul maritim și fluvial român joacă un rol important în traficul cargo-urilor în partea de Sud-Est a Europei (Coridoarele PANEUROPENE de transport 4, 7 și 9 traversează teritoriul României). În prezent, specialiștii din țara noastră au o experiență bogată în ceea ce privește transportul multimodal.

În momentul de față, Moldova deține o mică parte din țărmul Dunării, care stabilește conexiunea între teritoriu și Marea Neagră și are nevoie de absolvenți în domeniul transportului marin.

UNMO este principala universitate din Ucraina, care pregătește specialiști în domeniul transportului maritim, inclusiv organizarea și managementul companiilor de transport și logistică. Luând în calcul interacțiunea viitoare dintre sistemul de transport ucrainean și cel al țărilor Uniunii Europene, economia Ucrainei are nevoie de personal specializat pentru operațiunile de transport multimodal. Din acest motiv, participarea instituțiilor de învățământ superior este de dorit și necesar la programul comun.

UNMO va trimite în România, la Constanța, trei-patru profesori, iar Moldova (Chișinău) va trimite un profesor. În schimb, Universitatea "Ovidius" Constanța va trimite doi profesori în Ucraina, iar Universitatea de Stat Cahul va trimite studenți la Universitatea Tehnică Moldova. Fiecare dintre universitățile participante va trimite 15-20 de absolvenți sau masteranzi pregătiți să studieze cursul propus.

Perioadele și locurile de implementare sunt următoarele: o săptămână în luna septembrie - UNMO, Ucraina; o săptămână în luna octombrie - Universitatea "Ovidius" Constanța, România; o săptămână în intervalul septembrie - octombrie la Universitatea Tehnică Moldova (Chișinău, Moldova).

Universitatea "Ovidius" din Constanța este reprezentată în acest program de rectorul prof. univ. dr. ec. Dănuț Tiberius Epure și prof. univ. dr. Elena Condrea, de la Facultatea de Științe Economice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5226 secunde