Școala Tuzla continuă colaborarea cu partenerii turci din Istanbul

232

Articole de la același autor

În perioada 21-24 aprilie 2017, șapte elevi de la Școala Gimnazială Nr.1 Tuzla, însoțiți de directorul școlii, prof. Radu-Emil Buzan, dar și de alte cadre didactice – prof. Meral-Leila Gemil, prof. Luminița Comșa, prof. Cristina Mihalcea – au participat la cea de a treia activitate a proiectului internațional de înfrățire "Educația multiculturală – șansa viitorului", proiect demarat în anul școlar 2015-2016. Dând curs invitației venite din partea școlii partenere "Mustafa Yesil Ortaokulu" din Esenyurt / Istanbul, grupul român a călătorit în Istanbul – Republica Turcia, participând astfel la manifestările prilejuite de Ziua Copilului din această țară.
Proiectul internațional de înfrățire "Educația multiculturală – șansa viitorului", susținut și încurajat și de primarul comunei Tuzla, domnul Reșit Taner, a oferit ocazia elevilor și cadrelor didactice să-și împărtășească experiențe personale într-o atmosferă internațională, evidențiindu-se importanța independenței, păcii, frăției și prieteniei.
Reprezentanții Școlii Gimnaziale Nr.1 Tuzla au fost extrem de impresionați de modul în care au fost întâmpinați, dar și de felul în care colectivul de elevi și cadre didactice al Școlii "Mustafa Yeșil Ortaokulu" Istanbul s-a bucurat și s-a pregătit pentru această vizită. În deschiderea programului artistic, imnul Turciei, urmat de cel al României au răsunat în curtea școlii, emoționând publicul format din preșcolari, elevi, părinți și bunici.
Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Tuzla, coordonați de doamna profesor de limbă turcă Meral Gemil, au reușit să reprezinte cu mândrie România, ținând în mână cu respect și onoare drapelul țării. Au încântat publicul cu cântece interpretate la mandolină elevii Gemil Berkant, Vuap Aylin Ege și Stoica Maria Laura. Programul artistic s-a încheiat cu un dans popular turcesc, pe care elevii români l-au pregătit în semn de respect și devotament față de prietenii lor, alături de care au dansat preț de câteva minute. Emoția și bucuria s-au citit în privirile profesorilor celor două școli înfrățite și ale elevilor care înțeleg că viitorul aparține toleranței, integralismului și diversității culturale. Căldura sufletească pe care grupul român a simțit-o pe tot parcursul vizitei, de la inspectori școlari, directori, profesori până la elevi și părinți, oferă certitudinea că școala din Tuzla și-a făcut prieteni și parteneri pentru viitorii ani școlari.
Faptul că această întâlnire de proiect și schimb de bune practici educaționale a fost un succes se datorează excelentei organizări concepută și condusă direct de domnul Fahrettin KOKLU – director al școlii , susținută de domnul Cayhan YILDIRIM, dar și cu sprijinul și implicarea doamnei profesor de la Școala Tuzla, Meral GEMIL.
Vizita s-a încheiat cu o discuție cu primarul din Esenyurt /Istanbul, domnul Necmi KADIOĞLU, cu inspectorul general al provinciei Esenyurt, domnul Pașali BESLI și cu prefectul districtului Esenyurt, domnul Ekrem INCI. Acesta din urmă a exprimat susținerea conducerii Inspectoratului Școlar al Departamentului Esenyurt în vederea continuării proiectelor cu instituții de învățământ din România, atât în domeniul învățământului primar, cât și al celui gimnazial. Obiectivul principal îl reprezintă cunoașterea strategiilor moderne de formare inițială și perfecționare continuă a cadrelor didactice din unitățile de învățământ gimnaziale, a managerilor din aceste instituții și rolul schimburilor interculturale în domeniu.
La începutul lunii iunie 2017, o delegație a școlii partenere, formată din profesori, inspectori și elevi va vizita Tuzla, pentru o noua întâlnire de proiect și schimb direct de experiență.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0192 secunde