Săptămâna viitoare,

Se redeschide Observatorul Astronomic

1681
Se redeschide Observatorul Astronomic - c4202309735b5048a6579de2a879e4e1.jpg
Constănțenii, dar și turiștii pasionați de evenimentele astronomice vor avea ocazia, de săptămâna viitoare, să meargă la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN), situat pe bulevardul Mamaia nr. 255, cu ocazia inaugurării acestui obiec-tiv după cum ne-a anunțat Adrian Mihai Mînăstireanu, noul director general al CMSN.
Observatorul Astronomic a fost deschis în anul 1970, telescopul tip Casse-Grain (Carl Zeiss Jena) fiind achiziționat din fosta RDG pe 14 septembrie 1968. Telescopul are o putere de mărire de aproximativ 360 de ori, amatorii de senzații astronomice putând vedea planetele Saturn (după apusul soarelui), Jupiter (după miezul nopții), dar și Venus și Marte dimineața. Nu sunt uitați nici cei pasionați de astro-logie, cei care vor vizita Observatorul având posibilitatea de a-și studia constelațiile zodiacale.
Telescopul nu a mai fost folosit din 2005, din cauza unor pro-bleme tehnice, acesta fiind recalibrat recent de către un specialist, manoperă ce a costat, așa cum a declarat Adrian Mînăstireanu, circa 3.000 de euro.
La Observator există, de asemenea, lunete tip școală, amator și una binoculară, observațiile fiind realizate numai în condiții de cer senin.
Odată cu redeschiderea lui vor începe și colaborările cu clu-burile astronomice de amatori, oferindu-se spre vânzare ma-teriale informative privitoare la astronomie.
Redeschiderea Observatorului vine în contextul aniversării Anului Internațional al Astro-nomiei - 2009. "Vrem să le oferim vizitatorilor șansa de a observa toate evenimentele astronomice de anul acesta", a spus Simona Cosneanu, mu-zeograf în cadrul CMSN.
Programul Observatorului va începe la ora 20 și se va termina o dată cu plecarea ultimului grup anunțat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3049 secunde