Secretele Dobrogei, dezvăluite de profesorul Valentin Ciorbea

330
Ieri, cu ocazia împlinirii a 133 de ani de la reintegrarea Dobrogei la patria mamă, la Instituția Prefectului Constanța, profesorul Valen-tin Ciorbea, șeful Catedrei de Istorie și Studii Politice a Universității "Ovidius" din Constanța, a dezvăluit secrete foarte intere-sante despre Dobrogea.
La dezbatere, au participat studenți la Istorie de la Univer-sitatea "Ovidius", dar și prefectul Constanței, Claudiu Palaz.
În deschiderea evenimentului, Valentin Ciorbea a subliniat cât de importantă este Dobrogea în spațiul românesc. Fiind o provincie istorică străveche, cu roluri deosebite, ea s-a împărțit în două succesiuni de perioade.
Prima perioadă prin care a trecut Dobrogea este cea greacă, care a promovat atât spațiul dobrogean, cât și zona dintre Carpați și Du-năre, spre Marea Egee, civilizația cea mai importantă de atunci.
A urmat apoi civilizația romană, unde au început primele elemente de creștinism.

În anul 1885, a fost construit un serviciu maritim român, motiv pentru care statul român a cumpărat două nave. În anul 1989, România a ajuns la un număr de 326 de nave, fiind declarată una dintre cele mai mari companii din lume.
Tot în acea perioadă, statul român trebuia să pună în folosin-ță terenul Dobrogei și astfel au fost împroprietăriți însurățeii. Tineri proaspeți căsătoriți care doreau
să vină în Dobrogea primeau pământuri din partea statului. Dobrogenii, pentru mulți ani de zile, nu au fost impozitați, deoarece statul român dorea să populeze Dobrogea cât mai mult cu putință.
"Este adevărat, însă, că aceștia au fost lipsiți de anumite drepturi politice până în anul 1909, con-siderând că nu erau încă pregătiți să intervină într-un domeniu atât de delicat", a explicat Valentin Ciorbea.
Dobrogea mai dispune de încă o specificitate: este o zonă multi-culturală și multi-etnică. Aici, alături de români, locuiesc greci, turci, tătari, armeni, italieni și alții, desigur că proporțiile au evoluat, în funcție de anumite probleme istorice și în funcție de cum a evoluat provincia.

În cursul dezbaterii, Valentin Ciorbea a anunțat și lansarea lucrării "Tătari în arhivele românești", primul și al doilea volum fiind dedicate comunității musulmane din România în arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, eveniment ce va avea loc la 13 decembrie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 18 Noiembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Cine conduce Mangalia?
Pagina a fost generata in 0.1889 secunde