Visar Zhiti, autorul "Funeraliilor nesfârșite":

"Simt că am 2000 de ani, dar, în același timp, că sunt contemporan cu ceilalți"

385
Ieri, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a avut loc lansarea cărții "Funeralii nesfârșite", semnată de Visar Zhiti, ministru consilier în cadrul Ambasadei Albaniei la Roma, scriitor albanez persecutat pentru "imprudența" de a gândi și a scrie liber. El a experimentat opt ani de lagăr, cu stigma de "poet decadent și dușman al poporului". Și-a început activitatea publicistică la primul ziar de opoziție albanez, "Renașterea democratică", și, din 1993, a lansat mai multe vo-lume de poezie, din opera sa făcând parte și romane.
Alături de Visar Zhiti s-au aflat dr. Constantin Chera, directorul MINAC, Luan Topciu, secretarul Ambasadei Albaneze în România, și, în același timp, traducătorul în românește al cărții "Funeraliile nesfârșite", prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu și scriitorul Liviu Lungu.
Despre lucrarea semnată de Visar Zhiti, apărută la editura Leda, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu a spus: "O carte care nu se citește ușor. Asta nu înseamnă nici că se citește greu. Mai mult, prof. Dumitrașcu a comparat lucrarea scriitorului albanez cu o creație muzicală, menționând, însă, și semnificațiile politice ale acțiunii: "Mulți ar putea face trimitere la socialismul albanez, dar, de fapt, e vorba de dictatură și totalitarism", a precizat prof. Dumitrașcu, mergând mai departe cu o analiză a trăirilor și o identificare a simbolurilor: "Autorul creează un moment de frică și de supunere, cartea fiind atât de plină de simboluri, încât și forma în care e scrisă parcă trimite la un simbol".
În discursul său, Visar Zhiti a ținut să precizeze dubla semnificație pe care orașul Constanța o are pentru el: "În primul rând, e important faptul că poetul Ovidiu a trăit aici, și, în al doilea rând, mă leagă de Constanța numărul mare de albanezi care au locuit în această zonă. Cartea mea e ca un omagiu adus culturii române", a spus scriitorul albanez. "Rareori simți că ai 2000 de ani, dar în același timp, că ești contemporan cu ceilalți. Așa mă simt eu acum", a precizat autorul "Funeraliilor".
El a precizat că lucrarea sa este o formă de exprimare alternativă, "un discurs paralel pe care nu îl putea rosti în arena politică", precizând că mai are un roman în curs de publicare, care va fi lansat în curând în Albania.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7728 secunde