Lecție vie de istorie la Muzeul Marinei

Spiritul generalului Teodorescu, readus în atenția constănțenilor

312

Articole de la același autor

Ieri, la Muzeul Marinei Române, a avut loc lansarea volumului de studii "Generalul adjutant Paul (Pavel) Teodorescu (1888-1981). Vocația creativității". Apărut sub coordonarea prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, P.S. Emilian Lovișteanul și comandor dr. Marian Moșneagu, volumul dorește să evidențieze activitatea și personalitatea generalului. 

"Volumul este inedit pentru că aduce în centrul atenției o mare personalitate a istoriei interbelice, un om ca o oglindă, configurat în această carte profundă, în care noi, contemporanii, să ne privim și să ne vedem adevăratul chip de român. Nu cel schimonosit și fals câteodată de istoria contemporană. Plină de sensibilitate și încărcătură emoțională, această carte se bucură de o colaborare de mare valoare și mare forță. Profesorul Ciorbea este pentru noi un brand și avem o mare bucurie să-i publicăm toate cărțile în continuare. Istoric de forță al României din spațiul de la mare, este printre puținii care a primit și premiul Academiei pentru una dintre lucrările sale. Și vă rog să mă iertați, dar de la Ion Ionescu Dobrogeanul încoace spre Valentin Ciorbea foarte puțini istorici au primit acest premiu", descria volumul scriitorul Ovidiu Dunăreanu.

Întrebat de ce s-a oprit la acest personaj, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea declarat: "Este o personalitate de elită a Armatei Române, căreia i se datorează foarte multe lucruri. Lui i se datorează construcția campusului Academiei militare din București, actuala Universitate Națională de Apărare, statuia aviatorilor și multe alte lucruri. Programul de dezvoltare al Marinei și Aviației din perioada premergătoare celui de-Al Doilea Război Mondial, el fiind cel care a modernizat IAR-ul și a construit un cartier pentru salariați pe 17 hectare. Dar poate cea mai importantă realizare a sa este faptul că în anii 1938-1940, impresionat de starea în care se afla Mănăstirea dintr-un lemn, cu bani de la minister și bani proprii a reconstruit și modernizat-o. Și la insistența sa, începând din anul 1939, mănăstirea devine loc de închinăciune pentru marinari și aviatori".

Cine a fost generalul Paul Teodorescu

Anul acesta s-au împlinit 125 de ani de la nașterea sa, momentul fiind marcat printr-o serie de evenimente. Născut în familia unui ofițer de carieră, mama fiind descendentă ale familiilor Sturdza și Rosetti, Paul Teodorescu a primit o educație aleasă în familie a fost continuată la Liceul Militar din Iași, Școala de Infanterie, în unitățile și misiunile care i-au fost încredințate. Absolvent al Academiei Militare Saint-Cyr, unde a fost coleg cu Charles De Gaulle, a fost posesor al Brevetului Nr. 50 de ascensiune pe Mont Blanc, iar ulterior, a susținut doctoratul la Sorbona cu tema: "Opinia publică din Europa asupra războiului român din 1877-1878 pentru independență". A fost atașat militar la Lisabona, Madrid și Londra, iar între anii 1937-1938 a îndeplinit funcția de Subsecretar de Stat la Ministerul Apărării Naționale, perioadă în care a inițiat construirea noului sediu al Școlii Superioare de Război.

În mandatul său de ministru al Aerului și Marinei (în perioada 1938-1940), s-a construit puitorul de mine "Amiral Murgescu", au fost asamblate submarinele "Rechinul" și "Marsuinul", iar la Șantierul Naval "Blohm und Voss" din Hamburg a fost construită nava-școală "Mircea". De asemeni, generalul a acordat o atenție deosebită atelierelor și fabricilor de materiale și muniție din țară.

În ultima parte a vieții s-a retras la ctitoria de suflet, Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde și-a scris "Memoriile" și în cimitirul căreia a fost așezat după ce a trecut la Domnul, la 17 ianuarie 1981.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 18 Iunie 2013
Stire din Cultură-Educație : Dublă lansare de carte
Miercuri, 05 Iunie 2013
Stire din Cultură-Educație : Lansare de carte la Muzeul Marinei
Sâmbătă, 01 Iunie 2013
Stire din Cultură-Educație : Lansare de carte politică
Pagina a fost generata in 0.5131 secunde