La Muzeul de Istorie Constanța

Statuia zeiței Cybela poate fi admirată și în format 3D

267
Statuia zeiței Cybela poate fi admirată și în format 3D - statuetasursaminac32-1598550558.jpg

Articole de la același autor

În ultimele zile ale lunii august, sunteți invitați să vizionați, în format 3 D, statueta Cybela, aceasta aparținând Tezaurului de Sculpturi de la Tomis, ce poate fi admirată în sala Tezaur a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Piesa a fost descoperită la Constanța, în anul 1962, și se datează din prima jumătate a secolului al III-lea d.Hr. Statueta înfățișează o zeiță, care este reprezentată stând pe tron și poartă pe cap un calathos. Cybela este îmbrăcată cu chiton lung până la glezne, peste care se suprapune himation-ul. În mâna dreaptă ține patera, iar mâna stângă lipsește.

Precizăm că Cybela este o zeitate de origine frigiană, considerată Magna Mater (Marea mamă a tuturor zeilor), zeița naturii și a fertilității.

Despre ea se spune că domnea peste animalele sălbatice, fiind și protectoarea albinelor. Împreună cu soțul ei, Attis, Cybela era venerată în ceremonii sălbatice, sângeroase. 


Pentru că domnea peste munți și fortărețe, era reprezentată având o coroană cu forma unui zid de cetate. Cultul lui Cybela era celebrat de preoți eunuci denumiți coribanți, care îi conduceau pe credincioși în riturile orgiastice, acompaniate de țipete sălbatice și muzică interpretată la fluier, tobe și cimbale. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3212 secunde