"Suntem siguri că publicul va primi acest spectacol, chiar dacă l-am obișnuit cu comedii"

384

Articole de la același autor

Acest week-end este marcat de un eveniment important pe scena constănțeană. Deschiderea stagiunii la Teatrul de Stat cu premiera "Năpasta" în regia lui Sorin Militaru.


"Năpasta", drama psihologică binecunoscută a lui Caragiale este o piesă cu multe montări, intensitatea dramei fiecărui personaj în parte fiind o provocare atât pentru actori cât și pentru regizori.
Și pentru actorii constănțeni este o provocare "Năpasta" ei fiind distribuiți, mai ales în comedii. Asta ne-au spus-o chiar ei.
"Eu vin după o pauză foarte mare pentru un astfel de personaj", a început Cosmin Mihale, Dragomir, în piesă. "E un mare pariu cu mine și îi mulțumesc lui Sorin Militaru că mi-a încredințat acest rol. Am lucrat cu mare drag. Sper să arăt că pot fi și actor de dramă și cred că voi câștiga pariul. Este atât de intens tot ce se întâmplă pe scenă, în interiorul fiecărui personaj și în relația lui cu celelalte încât, un copil care a fost în sală la o repetiție acum câteva zile, a exclamat: «Domle, este atâta nedragoste în spectacolul ăsta!» ".
Și Dana Dumitrescu, Anca în piesă, a întâmpinat cu aceeași încântare rolul din Năpasta, mai ales că în timpul facultății a exersat în special drama. "Mă bucură foarte mult această propunere pentru că intrăm în zona dramei psihologice. De obicei am fost distribuiți în comedii, iar în timpul repetițiilor la "Năpasta" am avut senzația că m-am întors în timpul facultății. Este o șansă de a ne refrișa, ca actori".
Fără să spună asta, actorii au emoții în privința modului în care publicul constănțean va primi piesa. Emoții firești ca înainte de orice premieră, însă mai mari din cauza genului abordat despre care se crede că nu prea prinde la public. "Motivul pentru care nu s-au pus în scenă drame psihologice este că nu atrag publicul. Dar suntem siguri că publicul va primi acest spectacol, chiar dacă l-am obișnuit cu comedii".
Și Marian Adochiței are un rol foarte greu. Ion, pădurarul nebun traumatizat de anii de ocnă primiți pe nedrept. "E vorba despre dragoste, dar, deși dragostea e un sentiment delicat, ce facem noi acolo nu e deloc delicat. Teatrul psihologic te implică foarte mult în personaj. Și în celelalte personaje. Ne construim unul pe altul tot timpul. E a treia oară când mă întâlnesc cu regizorul Sorin Militaru și-mi place foarte mult abordarea acestuia. Abia aștept! Am emoții!", ne-a destăinuit el zâmbind.
Pe lângă cele trei personaje în scenă vor mai intra Adrian Dumi-trescu în rolul lui Gheorghe, și Remus Archip în rolul decedatului Dumitru. Iar ilustrația muzicală este a lui Andrei Mihai, un tânăr colaborator al lui Sorin Militaru.
În lipsa regizorului pe care o viroză brutală l-a ținut la pat, tânăra scenografă Maria Nicola ne-a explicat un pic din viziunea regizorală asupra piesei. "Am încercat să redăm cât mai exact apăsarea, freamătul, năpasta personajelor, starea personajelor prin scenografie, lumină și notă cromatică. Tot ce am făcut a fost să ilustrăm și să esențializăm aceste trăiri. Și prin adaptarea regizorului textul s-a comprimat, s-a intensificat, iar atenția e focalizată pe partitura actoricească".
Premiera "Năpasta se joacă sâmbătă 6 octombrie de la ora 19:00.
Duminică, pe scena teatrului vor urca "Gâlcevile din Chioggia".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 02 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : "Muzica basmelor" la TNOB
Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Constanța nu se plictisește în week-end
Pagina a fost generata in 0.9091 secunde