Superstiții legate de Paștele la români

334
Este bine ca în dimineața de Paști să îți speli tenul în apa neîncepută în care ai pus un ou roșu, o monedă și o frunză de urzică. Astfel, obrajii tăi vor fi sănătoși și îmbujorați precum oul roșu, vei fi tare precum moneda și aspru precum urzica. În timp ce îți speli obrazul se spune: "Să fiu sănătos și obrazul să-mi fie roșu ca oul; toți să mă dorească și să mă aștepte, așa cum sunt așteptate ouăle roșii de Paști; să fiu iubit ca ouăle în zilele de Paști". În anumite zone ale țării, firul de urzică este substituit de un fir de iarbă, simbol al belșugului, iar moneda de un bănuț de argint, sugerând tot bunăstarea.

Lumânarea cu care a fost adusă lumina în casă în Noaptea Învierii este considerată a avea puteri binefăcătoare și de aceea nu trebuie aruncată. Atunci când ești încercat de griji sau boală, te afli în pericol sau te încearcă un necaz mare este indicat să aprinzi această lumânare.

Chiar dacă ouăle încondeiate fac deliciul sărbătorilor pascale, atunci când vine vorba de a împărți pentru sufletul unui mort, tradiția spune că doar ouăle roșii sunt primite de Dumnezeu. De asemenea, dacă două persoane ciocnesc ouă în ziua de Paști, există credința că se vor întâlni pe lumea cealaltă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4544 secunde