Karl Robert Perko, înainte "Spre zări albastre"

Surpriza care vă așteaptă la Muzeul Marinei Române

614
În salonul expozițional "Comandor Dimitrie Știubei", din cadrul Muzeului Marinei Române, are loc astăzi, de la ora 14.00, vernisajul expoziției de pictură a profesorului Karl Robert Perko, intitulat "Spre zări albastre". Moderatorul expoziției va fi criticul de artă Valentin Ciucă. 


Karl Robert Perko, licențiat în pictură și grafică, este mai mult un artist ce alege să creeze lucrări cu tematică marină, alegere influențată puternic de traseul său în viață. 


Născut în 1944, pe 25 iunie, în Arad, a urmat cursurile Liceului de Arte și Meserii la Arad și Școala Militară Marină din Constanța, unde și-a descoperit pasiu-nea pentru infinitul mării. Simțindu-se atras de artă, urmează cursurile Academiei de Arte Plastice, secția Pictură și Grafică în Germania. Lucrează ca pictor la Marina Militară, iar mai apoi ca pictor restaurator la Muzeul Marinei din Constanța, unde l-a cunoscut pe Dimitrie Știubei (1901-1986), cel mai reprezentativ pictor român, în ceea ce privește transpunerea mării pe pânză. "Înfruntând valurile" (1970), "Navă pe mare" (1966), "Marina" (1965) sau "Portul Constanța în timpul dimineții" (1970) reprezintă doar câteva dintre lucrările sale.

Din România în Germania 


Povestea pictorului Perko poate fi regăsită în istorisirile mai multor artiști români și nu numai, care, datorită regimului comunist, au decis să plece din țară. În speranța găsirii unui trai mai bun, părinții artistului au fugit în Germania. Acest lucru a avut repercusiuni asupra sa, întrucât a fost dat afară din armată. Cinci ani mai târziu, după revoluția decembristă din 1989, la vârsta de 46 de ani, își urmează părinții în Germania. 


Acolo devine șef al Secției de Restaurare "Theodor Zink" Museum-Kaiserlautern și expune multe din creațiile sale, care acum se află în posesia colecționarilor privați, din Germania, Olanda sau Franța.


În timpul petrecut în Germania, a publicat nouă cărți de specialitate, a devenit membru al artiștilor plastici din Europa și din Rheinland-Pfalz, dar a organizat și expoziții în Germania, Statele Unite și alte țări europene. 


Valeriu Ciucă, în al său "Dicționar ilustrat de artă modernă. 1800-2010" îl descrie pe Karl Perko ca un "personaj descins din universul interbelic și din tipologia Maurice Chevalier, pictorul Robert Perko se face imediat remarcat. Irezistibil și cosmopolit, în planul artei se dovedește atașat compozițiilor marine în maniera lui Dimitrie Știubei cărora le adaugă propriile trăiri de fost marinar. În spațiul european a explorat universul exotic al Spaniei, dar nu a uitat rigoarea specifică spiritului german. Este un colorist jovial și un desenator îndelung exersat. Place privitorilor și acest lucru i se pare suficient". 


Pentru întreaga sa operă, a fost distins cu Placheta de Aur "Callatis" la Concursul de Pictură Marină "Dimi-trie Știubei" în anii 2009 și 2010.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3394 secunde