Tainele runelor scandinave. Vezi ce fenomen actual descrie o inscripție faimoasă!

177
Tainele runelor scandinave. Vezi ce fenomen actual descrie o inscripție faimoasă! - ddd-1578572981.jpg

Articole recomandate

Una dintre cele mai faimoase pietre runice, așa-numita piatră Rök din secolul IX, a fost inscripționată de un tată care și-a pierdut fiul și care se temea de repetarea schimbărilor climatice care au afectat Scandinavia cu câteva secole înainte, conform concluziilor unui nou studiu, informează AFP și The Guardian, citate de Agerpres.

Piatra runică Rök a fost ridicată în secolul IX în apropiere de lacul Vättern, din zona centrală a Suediei. Pe această stelă se află cea mai lungă inscripție runică descoperită vreodată, o inscripție formată din peste 700 de rune ce acoperă toate fețele stelei. Istoricii susțin că această stelă a fost ridicată de un tată în memoria fiului său mort, însă înțelesul exact al acestor rune rămăsese un mister pentru că unele părți din text lipsesc, iar textul conține forme diferite de scriere runică.

Textul de pe piatra runică face trimitere la faptele de vitejie ale lui "Theodoric", despre care unii istorici sunt de părere că ar fi Theodoric cel Mare, un conducător din secolul VI al ostrogoților - de pe teritoriul din prezent al Italiei. Cercetători de la trei universități suedeze au ajuns însă recent la concluzia că înscrisul de pe piatra runică se referă la o perioadă de timp în care iernile erau extraordinar de grele, chiar și pentru nordul scandinav, vikingul care a realizat această rună dorind să pună moartea fiului său într-un context mai larg. "Inscripția vorbește despre tristețea simțită după moartea unui fiu și despre teama declanșării unei noi crize climatice similare celei catastrofale produse după anul 536", conform autorilor noului studiu ce a fost publicat miercuri.

Această criză climatică din secolul VI a fost provocată, conform celor mai acceptate teorii, de o serie de erupții vulcanice care au dus la scăderea temperaturii medii globale, distrugând recoltele și provocând foamete. Conform estimărilor, în această perioadă, populația din peninsula scandinavă a scăzut cu 50%, iar amintirea acelor vremuri a fost păstrată de-a lungul generațiilor, influențând miturile și legendele vikinge.

Noua interpretare a fost obținută în baza unei colaborări între cercetători din cadrul mai multor discipline, printre care filologi, arheologi și istorici ai religiilor. Unele pasaje inscripționate pe stelă vorbesc despre o bătălie care a ținut mai mult de 100 de ani, iar conform noii interpretări, ar fi vorba despre lupta continuă dintre lumină și întuneric, cald și rece, viață și moarte. Înscrisurile de pe piatra runică descriu și o serie de evenimente petrecute în cursul vieții autorului lor, "evenimente care acestuia i s-ar fi părut că prevestesc ceva rău". "O puternică furtună solară a colorat cerul în roșu aprins, culturile agricole au avut de suferit pentru că vara a fost neobișnuit de rece, iar ulterior, o eclipsă solară s-a produs imediat după răsărit", conform lui Bo Gräslund, profesor de arheologie la Universitatea Uppsala.

"Chiar și un singur astfel de eveniment ar fi fost suficient să ridice iar temeri cu privire la încă o Fimbulwinter", a adăugat Graslund făcând trimitere la iarna care durează trei ani în mitologia nordică și care reprezintă la rândul ei un semn că se apropie momentul Ragnarok - războiul zeilor și sfârșitul lumii în mitologia vikingă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.913 secunde