La Gala Premiilor GOPO

Tamara Buciuceanu-Botez - premiu pentru întreaga activitate

175
Tamara Buciuceanu-Botez - premiu pentru întreaga activitate - tbb4876662mediafaxfotobogdanstam-1332437935.jpg
Luni, 26 martie, la Platinum Business & Convention Center din București, actrița Tamara Buciuceanu-Botez va primi premiul pentru întreaga activitate la ediția de anul acesta a Galei Gopo.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut în 1929, la Tighina (astăzi în Republica Moldova). Figură legendară a teatrului și filmului românesc, Tamara Buciuceanu-Botez are o carieră impresionantă, ce se întinde pe parcursul a șaizeci de ani.

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București (1952), la clasa profesorului Ion Bălțăteanu, actrița a debutat în film în 1964, în "Titanic Vals" (regia Paul Călinescu), unul dintre titlurile de referință ale anilor de început ai cinematografului românesc. Filmografia sa include roluri în producții precum "Grăbește-te încet" (regia Geo Saizescu), "Bocet vesel" (regia Mircea Moldovan) și "Primăvara bobocilor" (regia Mircea Moldovan). A rămas în amintirea unei generații întregi cu rolul profesoarei Isoscel din seria de succes "Liceenii" (regia Nicolae Corjos).

Un alt rol antologic interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez rămâne cel al moșierei Aneta Duduleanu în "Cuibul de viespi" (regia Horea Popescu, 1987), ecranizarea după piesa lui Alexandru Kirițescu "Gaițele". Una dintre cele mai apreciate comedii ale cinematografului românesc, "Cuibul de viespi" reunește în distribuție, alături de Tamara Buciuceanu, alte nume celebre precum Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu și Tora Vasilescu.

Pentru rolurile emblematice în istoria filmului românesc, Tamara Buciuceanu a fost recompensată cu premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania în 2008, întâlnirea cu publicul după proiecția filmului "Cuibul de viespi" fiind unul dintre cele mai emoționante momente din istoria de zece ani a evenimentului.

Tamara Buciuceanu-Botez a jucat și pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Bulandra, Național, Teatrul de Comedie. Actrița s-a remarcat în piese precum "Coana Chirița", "Romeo și Julieta", "Cumetrele", "Mamouret", "Dimineață pierdută".

Anul acesta, ea revine pe marile ecrane, alături de cuplul-cult al comediei autohtone Stela Popescu și Alexandru Arșinel, în filmul "Toată lumea din familia noastră" (regia Radu Jude).

Tot la ediția de anul acesta a premiilor Gopo, scenografa Lidia Luludis, o creatoare cu o filmografie impresionantă, va primi premiul special.

Născută pe 1 aprilie 1928, Lidia Luludis este absolventă a Institutului de Arte Plastice din București. Este unul dintre cei mai apreciați pictori de costume din România, colaborând la peste 40 de lungmetraje de ficțiune, printre care se numără "Alo?...ați greșit numărul!" (1958), "Liceenii" (1986), "Un petic de cer" (1983), "Năpasta" (1982) și "Tănase Scatiu" (1975). Pentru acesta din urmă, Lidia Luludis a primit, în 1976, premiul ACIN.

Tamara Buciuceanu-Botez se alătură, astfel, actorului Iurie Darie, care va primi premiul pentru întreaga carieră, iar asistentul de imagine Dumitru Gaiță este celălalt cineast recompensat anul acesta cu premiul special, alături de Lidia Luludis.

Gala premiilor Gopo este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și al Babel Communications.

Gala va fi difuzată în direct și în exclusivitate la TV pe ProCinema, online, pe www.premiilegopo.ro șiwww.voyo.ro, dar și în inima Capitalei, pe mediafațada Cocor Media Channel. Transmisiunea de la covorul roșu, găzduită de Amalia Enache și Mircea Solcanu, va începe la ora 19.00, în vreme ce gala, prezentată de Andi Moisescu, este programată să înceapă la ora 20.00.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 23 Martie 2012
Stire din Cultură-Educație : Cât costă școala privată
Pagina a fost generata in 1.5691 secunde