Teatrul "Oleg Danovski" invită constănțenii la balet

130
Teatrul

Articole de la același autor

Oferta de spectacole în week-end a sărăcit atât de tare, încât nu prea mai găsești un spectacol care să te rupă de maleficul televizor.

În acest week-end, doar Compania de balet din cadrul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" reia două spectacole scurte, a căror premieră a avut loc în ultima zi a lunii martie. Atunci am asistat la un spectacol compus, ce a avut la bază viziunile coregrafice a doi invitați: "Noaptea Walpurgiei" de Charles Gounod, coregrafia Florin Brîndușă și "Chopiniana", de Frederic Chopin, în coregrafia Mihail Fokine.

Pentru cei care încă n-au aflat, tabloul "Noaptea Walpurgiei" este singurul divertisment dintr-o operă care poate constitui un balet în sine și care aduce în prim plan două dintre cele mai reprezentative cupluri de îndrăgostiți "damnați" - Antoniu și Cleopatra, Paris și Elena -, înconjurați de Nimfe și Fauni.

"Chopiniana" sau "Les Sylphides" pe muzică de Frédéric Chopin, este un balet într-un act, dansat în premieră mondială pe scena Teatrului Châtelet, din Paris, pe 2 iunie 1909. Balet blanc (alb), non-narativ, adesea descris ca o "reverie romantică", deoarece este lipsit de intrigă, "Chopiniana" este considerat una dintre capodoperele lui Mihail Fokine, alături de solo-ul "Moartea Lebedei", creat pentru Anna Pavlova. Printr-o suită de dansuri, tabloul coregrafic evocă reveria unui poet înconjurat de grațioasele silfide. Decorul, rochiile diafane și coregrafia amintesc de atmosfera romantică din baletul "Silfida", dansat pentru prima dată de Marie Taglioni. Soliști: Aliss Tarcea, Eliza Maxim, Delia Luca, Sergiu Dan, Adrian Mihaiu, Sorin Gâlcă.

La vremea premierei, notam faptul că cele două coregrafii au fost vizibil opuse, despre "Noaptea Walpurgiei" spectatorii comentând în pauză că ar fi fost cam… aglomerat. Suntem curioși dacă cineva a îndrăznit să mai… aerisească puțin scena.

Biletele se pot procura de la casa de bilete din incinta teatrului la prețuri cuprinse între 20 lei (elevi, studenți și pensionari) și 40 de lei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4348 secunde