Biofizicianul Virgiliu Gheorghe:

"Televizorul - factor de înstrăinare în familie"

307
La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, a avut loc, recent, un eveniment cultural al cărui promotor a fost Curtea Brâncovenească și care l-a avut ca invitat pe biofizicianul Virgiliu Gheorghe, cunoscut mai ales pentru importanta sa lucrare "Efectele televiziunii asupra minții umane". 

În cadrul conferinței susținute în fața a sute de constănțeni care i-au cunoscut lucrările, Virgiliu Gheorghe a vorbit despre miturile lumii moderne.

Discursul său a debutat cu trista statistică referitoare la rata divorțurilor, în sensul că șase din 10 familii divorțează în Europa "și dacă se va continua așa, familia va deveni o minoritate în societate, cel puțin familiile formate din prima căsătorie. Războiul zilelor noastre este unul informațional, un război cu arme total neconvenționale, care nu au nici măcar vizibilitate. Conflictele evoluează de cele mai multe ori în divorțuri. Eu asemăn divorțul cu o formă de moarte, deoarece cuplul unit este altceva decât fiecare, individual, luat în parte. Divorțul nu este un produs al sărăciei, pentru că românii au dus-o dintotdeauna destul de greu. Sărăcia a fost comună în toată întreaga istorie. Cauzele sunt eminamente culturale și se poate vorbi de mai multe fronturi. Cultura modernă este potrivnică familiei și ne referim la multitudinea atitudinilor, comportamentelor și a tot ceea ce în mare parte mass-media pune în mișcare conștient sau inconștient".

În opinia biofizicianului, cultura spectacolului și a divertismentului exclud familia. Distracția înseamnă televizor, înseamnă petrecere, înseamnă erotism, înseamnă băutură, înseamnă droguri și face ca tinerii să-și amâne formarea unui cuplu peste 30 de ani.

Revenind la subiectul influenței televizorului, invitatul povestea cum o cercetătoare din America ar fi afirmat la o conferință susținută la Mediaș că părinții care își abandonează copiii până în 6 ani în fața televizorului ar trebui băgați la închisoare: "Eu nu sunt de acord cu această afirmație, pentru că părinții din ziua de astăzi nu sunt informați și ca urmare nu aleg ce trebuie. În momentul în care părintele știe că îi distruge creierul copilului său, atunci altfel se pune problema. Efectele televizorului asupra familiei sunt grozave. În primul rând, este principalul factor de înstrăinare în familie. De ce? Familia se hrănește din timpul petrecut împreună și mai ales cu comunicarea soților. În timpul acela puțin pe care îl petrec împreună, ar trebui să comunice mai mult sau chiar dacă nu stau să vorbească între ei, măcar să se simtă aproape. Televizorul este o formă prin care noi ne înstrăinăm, ne ducem către alte lumi. Fiecare are televizorul lui, emisiunea lui și chiar dacă am prefera aceeași emisiune, tot nu se poate spune că suntem apropiați".

O altă chestiune s-a legat de modelele false pe care le promovează televizorul și acele așteptări bolnave. "Suntem înconjurați de niște artefacte, care ne ecranează realitatea. Tot ceea ce înseamnă publicitate nu face decât să ne altereze atenția, să ne conducă în direcția în care se urmărește - CONSUM. Tot ce înseamnă filmografie ne creează niște așteptări false, mai ales în rândul femeilor, care găsesc modalități de a se realiza ca femei".

La fel de interesant este tratat un alt mit în lucrarea "Pornografia - maladia secolului XXI" semnat de același autor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3438 secunde