"Tinerii și cultura urbană", între cunoaștere și toleranță

1422
Mâine, la Costinești, se deschide Școala de Vară "Tinerii și cultura urbană", care va aduce în discuție artele urbane și mentalitățile care derivă din ele. Evenimentul se va desfășura pe parcursul unei săptămâni, timp în care vor avea loc work-shop-uri și dezbateri care vizează fenomenul underground în România.

Aducând arta în spațiul urban, pe ziduri, autobuze, metrouri sau asfalt, tinerii reușesc să coloreze un oraș gri în nuanțele imaginației. Deseori contestată de vocile care spun că urban culture (cultura urbană) se află la granița dintre artă și impostură, fenomenul ia amploare din ce în ce mai mult, ca o dovadă a creativității artistice.
La deschiderea oficială a taberei de vară vor participa Péter Kovács, președintele Autorității Naționale pentru Tineret, Liviu Dan, Directorul Direcției Programe pentru Tineret, Informare, Cooperare și Parteneriat (DPTICP) cu SAT (Structuri asociative de și pentru tineret), Autoritatea Națio-nală pentru Tineret, Alexandru Horia Frunză, coordonator Centrul de Tineret Biblioteca Metropolitană București. Primul subiect de discuție va fi, evident, despre cultura urbană, avându-i ca moderatori pe Honciuc Sebastian, Geangalău Camelia și Ganțu Claudia. Pentru a înțelege mai bine cultura urbană se vor dezbate mentalitățile de tip underground, discuție coordonată de prof. Horia Cinteză.
Nu vor lipsi nici proiecțiile vizuale cu imagini light art acompaniate de muzică instrumentală live în prezentarea lui Gabriel Bălașa, ziua având un final muzical, printr-un concert de muzică folk.
La eveniment sunt așteptați să participe 60 de tineri, dintre care 39 de tineri care activează în asociația "Cartier" București și 21 de tineri din Craiova, Giurgiu Orșova, Câmpia Turzii, Drobeta, Mihai Viteazu, Piatra Neamț, Zalău, Turnu Severin, Baia Mare, Vălenii de Munte, Iași și București
Un posibil motiv care ar justifica absența tinerilor constănțeni de la tabăra de vară de la Costinești ar putea fi migrația estivală către zona de munte: "În general tinerii din Constanța merg la munte în această perioadă pentru a participa la școlile de vară de acolo", a spus Claudiu Teliceanu, directorul Direcției Județe-ne pentru Tineret Constanța. Pe de altă parte, o explicație alternativă ar fi cea oferită de Liviu Dan, director DPTICP: "Din Constanța nu avem nici un participant pentru că nu există nici un spațiu unde ANT să amenajeze un centru de tineret. Este unul dintre puținele județe din țară care nu beneficiază de un astfel de centru", a spus Liviu Dan.
Tabăra de vară își propune să aducă în atenție conceptele de cunoaștere și toleranță față de reprezentanții culturii urbane, proiectând asupra lor valorile artistice pe care ei le promovează: "Acești tineri sunt valoroși chiar dacă au cercei în ureche", a precizat Liviu Dan. De asemenea, vor fi dezbătute și disfuncțiile pe care le creează cultura urbană, cum ar fi consumul și traficul de droguri, vandalismul și violența.
Evenimentul este organizat de Autoritatea Națională pentru Tineret în colaborare cu Centrul de Tineret al Bibliotecii Metropolitane București.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9828 secunde