Tomis 5 - satelitul cât o doză de suc. Elevii Colegiului "Mircea", premiați la CANSAT

703

Articole de la același autor

Un satelit cât o doză de suc. Asta este ultima "ispravă" a mirciștilor. Nu numai că au luat cu ea premiul al doilea pentru "Cea mai mare realizare tehnică", dar au toate șansele ca ideea să le fie "furată" de specialiștii din domeniu și ca, în curând, să fie pusă în aplicare de NASA sau cine știe ce agenție spațială din lume. 


Elevii Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" încep să culeagă roadele muncii depuse de-a lungul întregului an școlar. Curg premiile de la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale. Aproape că nu există competiție de unde să se întoarcă cu mâna goală, fie că este vorba despre matematică, fizică, chimie, limbi străine sau astronomie. 
Cea mai recentă realizare este un premiu extrem de important în finala competiției naționale de CANSAT 2019. Echipa mirciștilor, coordonată de prof. Ion Băraru, a câștigat Premiul II-lea - Cea mai mare realizare tehnică și a prezentat juriului un satelit funcțional, într-o doză de suc, care culege date despre temperatura și presiunea atmosferică și mediul habitabil. 
"Tomis 5", satelitul de la Constanța, s-a descurcat admirabil, dintre cele nouă echipe intrate în competiție fiind desemnat ca "Best technical achievement" - Cea mai mare realizare tehnică. 
Echipa constănțeană este formată din trei elevi de clasa a X-a și trei elevi de clasa a XI-a. Sebastian Severin, Andrada Albu, Ioana Pîrvu, Bianca Baias, Tarik Omer și Ștefan Solomon au muncit cot la cot, au proiectat satelitul și apoi l-au montat. Au fost la un pas să rateze naționala, căci invenția lor s-a defectat. Însă, au reușit să-i dea de cap. Așa se face că tot ce era într-un satelit uriaș este acum într-o doză de suc. 
"Am integrat sistemele unui satelit în dimensiunile unei doze de suc. Adică a trebuit să-i punem senzori, un calculator, o baterie, astfel încât, la etapa națională, a fost lansat din elicopter și a transmis din aer până la sol informații despre temperatură și presiune, obligatoriu, aceasta fiind misiunea principală de la concurs. De asemenea, fiecare echipă a avut o o misiune secundară. Noi am ales să determinăm dacă un mediu este habitabil pentru plantelor și animalelor, iar satelitul nostru a transmis și aceste date", a declarat Sebastian Severin, unul dintre elevii membri ai echipei. 


"99% muncă, 1% cicăleală de la Băraru" 
Pe lângă toate aceste performanțe tehnice, satelitul "mircist" transmite date de la peste cinci kilometri distanță, le stochează și pe un card de memorie, în cazul în care se pierde transmisia, și este prevăzut cu un difuzor, care emite sunete, pentru a putea fi recuperat mai ușor după cădere. 
"Propriu-zis, noi am avut cam două, trei luni la dispoziție ca să construim satelitul. Ghinionul nostru a fost că, fix cu câteva zile înainte de concurs, el s-a defectat, așa că a trebuit să reconstruim totul în 24 de ore, să-l aducem de la un stadiu nefuncțional, la unul nefuncțional. Și am reușit", ne-a povestit elevul. 
Echipa a fost permanent supravegheată de prof. Ion Băraru, veteranul concursurilor NASA, care spune totuși că meritul pentru satelit și pentru premiu este în totalitate al elevilor. 
"Acest concurs se numește CANSAT, deoarece misiunea este de a realizat un satelit real, într-o doză de suc. Și nu doar atât: toate aparatele sunt funcționale, au 10-12 senzori, se lansează și apoi se recuperează, dar în timpul zborului, cana culege informații despre mediu, pe baza cărora, în final, se stabilește dacă zona este locuibilă de sistemul nostru pământean. Și, pentru realizarea tehnică deosebită, au câștigat acest premiu deosebit de important, foarte complex. În primul rând, trebuie să știi electronică destulă, programare, electrotehnică, mecanică, mecatronică, toate sunt importante. Deci, este foarte complicat concursul și puțini pot să facă față. Dar ei s-au descurcat foarte bine. 99 la sută este munca lor și 1 la sută cicăleala de la mine", ne-a povestit prof. Ion Băraru, mândru de elevii săi. 


Palmares strălucitor 
Tot de la el am aflat că mirciștii au reușit o performanță deosebită și la Olimpiada națională de fizică. 
"Din 19 elevi calificați din liceul nostru, 17 s-au întors cu premii și mențiuni. Este ceva extraordinar și unic. Avem o echipă foarte tare, mai ales la clasa a IX-a, care cu siguranță va face performanță și în viitor", a mai spus prof. Băraru. 
De altfel, la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" nu trece ziua fără noi premii. Au început să vină rezultatele de la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale și deja directorul Vasile Nicoară calculează palmaresul. 
"Șapte premii întâi, 11 premii doi, patru premii trei, 17 mențiuni și din partea societăților de științe cinci medalii de aur, nouă de argint, 18 medalii de bronz, patru calificări în lotul național, acestea sunt doar o parte din rezultatele din această perioadă, pentru că unele concursuri sunt încă în desfășurare. Cu siguranță vom mai aduna și alte merite deosebite", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Vasile Nicoară. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9247 secunde