La Muzeul de Artă Populară

Tradiții de ziua sfinților Apostoli Petru și Pavel

425
Tradiții de ziua sfinților Apostoli Petru și Pavel - icoana-1530115341.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară din Constanța adăpostește în expoziția permanentă o superbă icoană, care-i înfățișează pe sfinții Apostoli Petru și Pavel. Aceasta a fost realizată în prima jumătate a secolului al XIX-lea, la Gherla, unul dintre cele mai vechi și vestite centre de iconari din țară. Potrivit directorului instituției de cultură, Maria Magiru, icoana este deosebită prin frumusețea coloritului, dar și prin modul simplu și îngrijit în care este realizată. 


"Sfântul Apostol Petru ține în mână cheile Raiului, iar Sfântul Pavel, o sabie. Culorile predominante sunt roșul și verdele de China. Între cei doi sfinți, pe un fundal bleu, apare turla zveltă a unei biserici. Întreaga compoziție este încadrată de celebrul chenar de ruje roșii supradimensionate, specific centrului de iconari din Gherla. În tradiția populară, despre Sânpetru se zice că este mâna dreaptă a lui Dumnezeu. Despre el se mai spune că ține nu doar cheile Raiului, ci și pe cele ale încăperilor domnești și curții dumnezeiești. El este cel care patronează ploaia și căldura. De aceea, dacă cineva îi nesocotește ziua, Sânpetru îi trimite peste semănături grindina, care este piatra pe care el o fierbe în cer, pentru a o mărunți", a explicat Maria Magiru. 


Tradiția spune că în această zi se împart mere dulci sau acre, colaci și lumânări. Totodată, nicio femeie nu trebuie să mănânce mere până în această zi, fără a-i supăra pe cei răposați. După această zi, doar femeile tinere pot mânca mere, iar cele în vârstă trebuie să mai aștepte până la Sfântul Ilie, prăznuit pe 20 iulie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1657 secunde