Triplu eveniment cultural al artistului plastic constănțean Cristian Todie în Franța

391
Triplu eveniment cultural al artistului plastic constănțean Cristian Todie în Franța - xcristiantodie-1674831338.jpg

Articole de la același autor

Artistul plastic constănțean Cristian Todie a expus, la începutul lunii decembrie 2022, la Joigny (lângă Paris), un monument metalic inspirat din coloana infinitului a lui Brâncuși. Evenimentul a precedat vernisajul expoziției artistului ce are loc în foaierul cinematografului „Agnes Varda” din Joigny, până duminică, 29 ianuarie.

Elementele sculpturale realizate din metal și oglinzi reflectă opera monumentală a lui Constantin Brâncuși, dar și similitudinile dintre simbolurile acestuia cu codexul „Opere cabalistice” patronat de regele Francisc I (secolul XV) și arta medievală franceză.

La jumătatea acestei luni, artistul constănțean a prezentat și noua sa carte intitulată „Brâncuși infinitiv prezent”, precum și ediția a doua a „Manifestului artei teoretice”, a cărei premieră a fost în 1989 la Târgul Internațional de Artă Contemporană (FIAC) de la Paris.

Cristian Todie s-a născut la Constanța (1954), este absolvent al Liceului „Mircea cel Bătrân” și lucrează la Paris din 1975, iar lucrările și conceptele sale au fost expuse în Japonia, Turcia, Suedia și România (Artmarkt).

În urmă cu șapte ani, o creație a lui Cristian Todie, cartea-obiect cu dimensiunea de trei metri, „Todiebook”, a fost prezentată în premieră mondială la Salonul cărţii de la Paris şi lansată și la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2016, în prezența autorului. Artistul şi-a comparat cartea cu un obiect de artă interactiv, ce nu poate fi „îngropat" într-o bibliotecă. De asemenea, a afirmat că forma cărții sale antrenează creierul și mâinile, iar ea poate să trezească nu numai interesul scriitorilor şi celor care lucrează în publicitate, ci al tuturor care au o deschidere spirituală. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023
Stire din Cultură-Educație : Doliu la Liceul Energetic din Constanța
Pagina a fost generata in 0.7411 secunde