UDTR continuă proiectul educațional între școlile din România și Turcia

886

Articole de la același autor

Uniunea Democrată Turcă din România a derulat, în perioada 8-12 aprilie, la Istanbul, programul destinat profesorilor de limba turcă, "Proiecte educaționale între școli din România și Turcia".

În cadrul programului organizat de comisia de învățământ a UDTR și coordonat de președinta comisiei, prof. Vildan Bormambet, au avut loc întrevederi cu directori de instituții de învățământ dar și cu responsabili ai Inspectoratului Școlar din Istanbul.

Delegația din România formată din profesori, directori de școli, inspectori școlari și responsabili din cadrul MEN a fost primită de inspectorul școlar general adjunct Menderes Kaya, la sediul Inspectoratului Școlar din Istanbul. În cadrul întrevederii, inspectorul școlar general adjunct Menderes Kaya le-a prezentat oaspeților detalii despre organizarea sistemului educațional din Republica Turcia, despre modul în care se desfășoară evaluarea elevilor, precum și despre digitalizarea procesului educațional cu referire la sistemul "Fatih" și platforma națională EBA. Toate școlile din Turcia utilizează sistemul digital "Fatih" care a fost implementat în trei etape: formarea formatorilor, formarea profesorilor în 30 de ore de curs și achiziționarea tabletelor.

Programul este susținut de guvern, este gratuit și se aplică elevilor din clasele a IX-a și a X-a. Responsabilul din cadrul Inspectoratului Școlar din Istanbul le-a vorbit membrilor delegației din România despre modalitatea de integrare a elevilor imigranți și despre modalitățile de recompensare a elevilor cu rezultate deosebite la învățătură.

Tot în cadrul proiectului organizat de UDTR a avut loc semnarea protocolului de colaborare și a acordului de înfrățire dintre Liceul Teoretic Băneasa și Școala "Hamdullah Suphi Tannöver" din Bakırkoy - Istanbul și au fost puse bazele pentru semnarea unui protocol de colaborare între Grădinița "Mustafa Pars" din Bakırkoy- Istanbul și Grădinița "Ion Creangă" din Medgidia.

În cadrul Grădiniței "Mustafa Pars" relația dintre copil și familie este susținută prin proiecte diverse, un exemplu în acest sens fiind broșura "Cartea mea" care conține desene ale copiilor și explicații ale acestora realizate de părinți.

Din delegația din România, condusă de președintele UDTR, Fedbi Osman, au făcut parte profesorii de limba turcă: Vildan Bormambet, Osman Melek, Firdes Musledin, Nilgün Panaitescu, Merici Abduraman, Sibel Memet, Dilek Agiacai, inspectorul școlar din cadrul ISJ Constanța,prof. Icbal Anefi, directorul Școlii Gimnaziale nr. 10 din Constanța, prof. Cătălina Dumbravă, directorul Colegiului "K. Atatürk" din Medgidia, prof. Accan Mologani, directorul Școlii Gimnaziale "Spiru Haret", prof. Alina Păvăleanu, directorul Grădiniței "Ion Creangă" din Medgidia, Tomris Naim, conferențiar universitar dr. Lacrămioara Berechet de la Facultatea de Litere–UOC, conferențiar universitar dr. Alina Buzatu, director al Bibliotecii Universitare "Ion Popișteanu"-UOC, prof. Georgiana Bolojan-CCD București și directorul de cabinet al secretarului de stat din cadrul MEN, Irina Kovacs, Zoltan Kovacs.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3686 secunde