Ultimele apariții la Editura DOBROGEA

363
Ultimele apariții la Editura DOBROGEA - ce10b99820f24fb3dc769a4f9fb67672.jpg
"Doar Dunării să-i spui?",
de Costache Tudor
Cei care cunosc bine opera scriitorului Costache Tudor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, știu că autorul, cu fiecare dintre cărțile sale, a urcat câte o treaptă (proză scurtă, poeme, reportaj, interviu, roman), ceea ce a făcut posibil ca acum, la vârsta sigură a creativității literare, să timbreze o carte - a noua în palmaresul său editorial - despre care, neîndoielnic, se va vorbi.
Surpriza acestui nou roman – "Doar Dunării să-i spui?" - reprezintă abandonarea problematicii ruralului dobrogean, cu care domnia sa ne obișnuise, cantonarea într-un alt palier social, viziunea, natura discursului și, mai ales, noua abordare stilistică. Concepția arhitecturală a romanului este simplă, probată între altele că nu există un personaj principal, ci doar o lume populată de trei destine ce-și expun faptele judecății bătrânului fluviu. Cu fiecare pagină citită deslușim povestea vieții a trei femei legate între ele prin suferințe cauzate de aceleași veșnice tare umane - minciuna, înșelătoria, monstruozitatea declan-șată de alcoolism și încăpățânarea de a nu accepta legătura între doi oameni de religii diferite. Este o lucrare în care conviețuiesc lirismul și fantasticul din celelalte cărți, acum însoțite de exprimări aspre, verticale, lucide până în vecinătatea durerii.
Lectura acestei cărți adânci, pline de învățăminte, bogate în fapte și portrete picturale va oferi sigur momente de reală satisfacție, poate și câteva răspunsuri la întrebările pe care viața le rostește în jurul nostru.

"Drumuri sub cenușă (România și Grecia între anii 1944-1949)",
de Steliana Duliu-Bajdechi
La prima sa încercare literară, după cum mărturisește chiar autoarea, cartea este "o amplă anchetă jurnalistică, o privire asupra unor vremuri tulburi din istoria Europei de Sud-Est și a Balcanilor". Scrisă înainte de 11 septembrie 2001, când știm că peisajul geopolitic mondial s-a mai schimbat, lucrarea a nece-sitat nouă ani de cercetări, la finalul cărora au rezultat șase capitole, însoțite de imagini relevante, editate în condiții grafice deosebite.
În Cuvântul înainte semnat de prof. univ. dr. Dominuț Pădurean, se afirmă că "deși autoarea nu este istoric de profesie, ci jurnalist, ascendența aromână și-a găsit, în acest caz, o finalitate fericită: abordarea în paralel a istoriei României și Greciei pe parcursul a mai bine de jumătate de secol". De altfel, chiar Steliana mărturisește în Prefață că a decis să pornească la această amplă anchetă jurnalistică în urma vizitei de trei săptămâni pe care a efectuat-o în Grecia în anul 1983, ocazie cu care a reușit să-și cunoască nenumăratele rude din partea tatălui, dar și după revenirea pe alte meleaguri grecești în anul 2000. "Am hotărât atunci că povestea mă urmărește inexorabil și că trebuie să fac cunoș-tință cu personajele ei, că trebuie să cunosc începutul și sfârșitul și că, poate, într-o zi, voi spune această poveste așa cum o înțeleg eu, și altora".
Absolventă a Institutului Politehnic București, Steliana Bajdechi a intrat în presă după 1991, actualmente fiind publicist-comentator, coordonator al redacției cultură-educație-minorități din cadrul Studioului Regional Radio Constanța. De asemenea, deține funcție de președinte al filialei Constanța a Uniunii Ziariștilor Profesioniști.

"Căutând o lumină",
de Iulian Talianu
Poetul Iulian Talianu face o demonstrație de sensibilitate în volumul de versuri "Căutând o lumină", în care își găsesc emergența frământările determinate de dragoste, moarte, natură, Dumnezeu și ce rămâne dincolo de ele. Poetul seamănă cultura iubirii, motorul gene-rator al versurilor în tonuri elegiace, închinate semenilor printr-o jertfă în versuri. Constanța Buzea notează, pe coperta volumului, următoarele: "Spuneam mai demult, și cartea de azi îmi confirmă intuiția, că poetul este un autentic generos, cu vocația iubirii, în ale cărui complexe pasteluri de o limpezime exemplară se desăvârșește profund cunoașterea din mărturisirea de sine. Nu mă miră că Nichita își declarase invidia colegială, că Sântimbreanu l-a numit «un liric cu nervii tari», «obsedat de percutanța cuvintelor", de o sensibilitate inconfundabilă, ieșită din comun".
Fost ziarist, poetul a mai publicat volumele de poezie "Sufletul meu într-o noapte", "Cartușe oarbe", "Epistole de la Poarta Albă", "Contrabandă cu iluzii", "Uimit va fi orașul", "Amintirea zilelor de duminică", "Tristețea unor scrisori de adio" și "Tainul însinguratului e amintirea". Două dintre acestea au fost premiate de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, și revistele "Tomis" și "Ex Ponto".
În prezent este corespondent pentru Dobrogea al revistei "Top Business" și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.579 secunde