UMC și provocările anului 2020. Va fi redusă cifra de școlarizare?
2220
Articole de la același autor
Medicul-poet Octavian Unc: "Este o nouă disecție, uneori, pe care o realizez cu cuvântul"
06 Decembrie 2019
La marginea imperiilor! Cum arată "peninsula misterioasă" a Constanței
19 Noiembrie 2019
Universitarea Ovidius Constanța, mesaj emoționant după moartea medicului Constantin Tica
30 Noiembrie 2019
Săptămâna aceasta, universitățile constănțene și-au redeschis porțile, după vacanța de sfârșit de an și, desigur, și-au trasat obiectivele pentru anul în curs. Pentru Universitatea Maritimă din Constanța (UMC), spre exemplu, anul 2020 este un an cu foarte multe provocări, susține rectorul instituției, prof.univ.dr. ing. Cornel Panait.
"Este evident că, în momentul de față, ne izbim de provocări pe care nici măcar nu ni le-am imaginat în perioada anterioară și aceste provocări sunt legate, în special, de evoluția tehnologică, de oportunitățile pe care le poți avea dezvoltând anumite cursuri și specializări, de publicul țintă căruia i te adresezi în acest context. Este evident că provocările majore în domeniul navigației sunt legate de navele fără echipaj, care vor genera într-un viitor care nu este foarte îndepărtat, un fel de revoluție în domeniul maritim. Această revoluție se adresează nu neapărat faptului că navele vor fi mai tehnologizate, ci se adresează și faptului că aceste nave vor trebuie să fie mult mai protejate. Față de aceste provocări, noi avem, la acest moment, masteratul de securitate cibernetică pe care l-am autorizat în anul 2019, dar care va începe să producă efecte în mod real abia din 2020. Securitatea cibernetică este, evident, un obiectiv major, pentru toată lumea și noi ca pioneri în acest domeniu ne propunem să păstrăm avansul pe care îl avem în raport cu ceilalți competitori. În afara masteratului în derulare, vom introduce și un curs de securitate cibernetică, opțional, la toate specialitățile din universitate, și care va fi gratuit. O altă noutate pentru anul 2020 este înființarea unei noi specializări care este Ingineria sistemelor electroenergetice. Facem acest lucru pentru că noi avem, deja, experiență în acest domeniu și pentru că avem foarte multe laboratoare etc, ce permit să înființăm o asemenea specializare", a declarat pentru "Cuget Liber", rectorul.
El a precizat că specializarea nou înființată nu va fi identică cu Ingineria Electrică din domeniul maritim. Toate acestea vin în contextul în care în domeniu s-a identificat o uriașă lipsă de personal în domeniu, motiv pentru care universitatea vrea să vină cu forță de muncă calificată la nivelul cel mai înalt, pentru exploatarea acestor sisteme electroenergetice.
Un nou corp de clădire
Ca și investiții, anul 2020 îi găsește pe cei de la UMC, cu derularea proiectării pentru corpul nou de clădire pe care îl au în plan și care va fi construit la Baza Nautică, pe fonduri europene. Practic, acel corp de clădire va permite crearea unei noi structuri pentru baza materială, dar și pentru sălile de curs. Acolo, UMC va avea, ca și dotări, o cameră care este singura din această zonă a României, pentru cercetare, vor avea un simulator pentru apa de balast și un nou simulator, care permite lucrul cu macaralele de cheu, din port sau de pe navă.
"Estimăm că proiectul tehnic va fi gata în aproximativ două luni, iar construcția, din toamnă. Între timp, unele laboratoare vor fi relocate într-o clădire provizorie, numai pe data construcției noii clădiri", a subliniat prof. Panait.
Și din punct de vedere academic, provocările sunt majore, pentru că, anul acesta sunt cinci domenii de masterat verificate de ARACIS. De asemenea, instituția de învățământ superior va avea un control la studiile de licență, evaluarea periodică.
În ceea ce privește cifra de școlarizare, rectorul a precizat că se gândește serios că numărul de locuri pe care le-au scos la concurs în ultimii ani este prea mare.
"Ultimii ani ne-au arătat foarte clar că interesul pentru studiu al tinerilor din România este la un nivel aproape constant, iar el se regăsește undeva la 60%-65% din capacitatea de școlarizare pe care o avem noi. Probabil că vom scoate la concurs numai atâtea locuri, care s-ar putea ocupa fără a genera niște speranțe deșarte, dar fără să generăm nici insatisfacții pentru cei care se așteaptă la mai mult", a completat el.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Vineri, 18 Octombrie 2019
Luni, 14 Octombrie 2019
Marţi, 12 Noiembrie 2019
Joi, 17 Octombrie 2019
Vineri, 11 Octombrie 2019
Miercuri, 02 Octombrie 2019
Marţi, 01 Octombrie 2019
Vineri, 04 Octombrie 2019
Miercuri, 02 Octombrie 2019