Un preot va pune în scenă o piesă de teatru

135
1
Un preot va pune în scenă o piesă de teatru - piesa-1525355696.jpg

Articole de la același autor

Peste fix o săptămână, mai exact pe 10 mai, de la ora 11.00, va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, piesa de teatru "Osânda cărților". Autorul piesei este părintele Bogdan Aurel Teleanu, inspector în cadrul biroului de presă al Patriarhiei Române și preot slujitor la parohia "Sf. Pantelimon - Foișorul de Foc" din București, iar actrița Simona Pandele este regizor și manager de proiect. Spectacolul transpune pe scenă ideea potrivit căreia apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost și făuritorii Marii Uniri. Părintele Teleanu a declarat: "Ideea piesei mi-a venit anul trecut, în cadrul simpozionului dedicat rezistenței Bisericii sub regimul comunist, de la mânăstirea Dervent. A fost o strânsă legătură între parohia "Sf. Pantelimon din București" și Arhiepiscopia Tomisului. Pentru mine este o mare bucurie că pot să întorc constănțenilor un mare dar: părintele Gheorghe Sorescu, fost consilier în cadrul Episcopiei Constanței, a slujit și la biserica Sf Pantelimon din București. Iar de aici preotul, folcloristul, dramaturgul și jurnalistul Petru Ghe. Savin a slujit un timp la biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Constanța. Tot la parohia noastră a fost și preotul Gheorghe Crețu, care a fost singurul preot din Regat care a slujit la Chișinău, în Basarabia, la slujba de Te-Deum oficiată cu ocazia deciziei unirii Basarabiei cu România, pomenind acolo Sinodul de la București și pe Regele Ferdinand I. 


În mintea acestor preoți, și a altora, a existat conștiința unității creștine românești care, în definitiv, a condus la înființarea Patriarhiei Române, de care este strâns legată punerea în valoare a peșterii "Sf. Ap. Andrei sau a Acatistului Sf.  Pantelimon, pe care cenzura comunistă a încercat să-l topească, dar el a circulat sub formă de samizdat. În condițiile în care mulți oameni refuză să gândească la trecut, preferând să trăiască suspendați în prezent, spectacolul exercită în mod curajos o pedagogie subtilă asupra spectatorului: îl face să se gândească la ce s-a întâmplat înaintea lui", a declarat preotul.


Comentează știrea

europeanu
3 mai 2018
Spagoveanu la parnaie !

ce zice popa teleanu ca toti popii pe vremea comunismului incepeau si sfarseau slujba cu osanale fiului iubit ucigasul ceausescu ??? Hai baietii !!! Pupincuristii hotului spagoveanu ! Voi vreti sa schimbati adevarul cu smecherii pesediste ! R-ati ai dracu de necurati !!!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4556 secunde