"Visul" lui Shakespeare, transformat în coșmar de regizorul Țop

2210
29

Articole de la același autor

Premiera piesei "Visul unei nopți de vară", în regia lui Marcel Țop i-a stricat somnul de veci dramaturgului William Shakespeare. Viziunea regizorului, contemporană ce-i drept, a adus, vineri seara, pe scena Teatrului de Stat Constanța, vulgarul. 


Dacă regizorul promitea constănțenilor un spectacol cu multă iubire, într-o lume măcinată de războaie și neînțelegeri, și o piesă care să se joace în spații neconvenționale, pe litoral, piesa sub directa îndrumare a lui Țop a dezamăgit. Trupa de actori de la Constanța nu are nicio șansă să iasă din anonimat cu asemenea regie. O comedie ușoară, cu un text jenant pe alocuri. Un public plictisit, dezamăgit, care i-a aplaudat pe actori din când în când. Oare să fi aplaudat din politețe?! Din păcate, acea emoție, acea trăire, răspunsul la întrebarea "De ce ne-a scos din case domnul regizor Marcel Țop" nu am aflat. Entuziasmul cu care pleci de la o comedie a lipsit de această dată. De ce și-a dorit domnul regizor Țop să regizeze piesa "Visul unei nopți de vară"? Emoția autentică a lipsit total din piesă. Se poate interpreta că este și o lipsă de respect față de spectatori, care deși doresc alternativă la programele tv, deși sunt iubitori de teatru nu prea au ce vedea. Publicul nu este idiot să înghită orice, publicul este și educat și pretențios. Deși s-a dorit ca mesajul piesei să fie iubirea, mesajul a fost unul ieftin. Un spectacol de teatru ar trebui să fie o experiență pentru public, să plece relaxat, mulțumit, încântat mai ales dacă vorbim de o comedie.


S-a aruncat în ocean!
Seara de vineri a început cu citirea mesajului de Ziua Mondială a Teatrului, după care constănțenii au urmărit piesa "Visul unei nopți de vară" de W. Shake-speare. Coregrafia a fost asigurată de Iurie Bariș, maestru emerit al sportului, iar sce-nografia de Anca Maria Cernea. Costuma-țiile nu au impresionat, au uimit, unele dintre ele părând că sunt achiziționate direct de la bazar, iar decorurile ușor prăfuite, erau în aceeași notă cu întreg teatrul. Actorii care au jucat pe scena Teatrului de Stat și-au dat concursul, au încercat să se ridice la înălțime, cu mici scăpări, bâlbâieli, uneori. E posibil ca nici actorilor să nu le fi plăcut viziunea lui Țop, care declara despre Shakespeare că e primul dramaturg ....hippie. Regizorul dezvăluia, în cadrul unei conferințe de presă, că atunci când pui în scenă Shakespeare e ca și cum te-ai arunca în ocean. Dacă te arunci în ocean, spunea Țop, trebuie să știi să înoți bine. După vizionarea piesei am crede că domnul Țop nu prea știe să înoate. Povestea clasică cu o viziune contemporană, pe o ilustrație muzicală de John Lennon, Scott McKenzie, ne plasează în Athena. "Visul unei nopți de vară" prezintă aventurile a patru iubiți din capitala Greciei: Demetruis interpretat de Andu Axente, Hermia, Georgiana Baran, Remus Archip în rolul lui Lysander și Luiza Martinescu în rolul Helenei. De departe, Axente și Baran au realizat o interpretare peste ai lor colegi. 


Povestea comediei romantice
Theseu (ducele Atenei) anunță că peste patru zile va avea loc căsătoria sa cu Hippolyta, regina amazoanelor. El află de plângerea lui Egeu la adresa fiicei sale, Hermia, care refuză să se mărite cu pretendentul ales, Demetrius, fiindcă e îndrăgostită de Lysander pe care Egeu 


nu-l suferă. Theseu declară că Hermia trebuie să se mărite cu Demetrius sau să aleagă între a muri sau a se călugări. Lysander o îndeamnă pe Hermia să fugă în pădure cu el, ca apoi să ajungă la casa mătușii sale și să se căsătorească. Prietena Hermiei, Helena, află despre aceasta și se hotărăște să-l înștiințeze pe Demetrius pe care-l place și cu care s-a iubit.Cu toate acestea, Demetrius o iubește pe Hermia. La rândul ei, Helena speră să se întâlnească cu toții în pădure. Între timp, Gutuie, Poponeț, Fluieraș, Slăbănogu’ și Botișor pun la cale o reprezentație pe care să o prezinte la nunta lui Theseu. Acțiunea se desfășoară într-o pădure luminată feeric de lună.


Comentează știrea

29 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
spectator
30 martie 2015
actori ff slabi

la asa actori asa regizor....stau si ma gandesc daca acei oameni care au fost pe scena chiar sunt actori cu diploma,sau sunt oameni simpli de pe scena.? ff slabi,coregrafia vai de ea,am inteles ca Iuri Brais e amantul uneia dintre actrite,dar aduceti naibi oameni care stiu sa danseze nu sa patineze in pat.mai bine va desfiintati ca oricum piese bune nu mai jucati de mult timp.

un spectator
30 martie 2015
JENANT

Nivelul teatrului din Constanța este atât de jos că uneori îmi e rușine mie ca simplu cetățean. Pretențiile nostre de a ne apropia de București sunt caraghioase.

mihai
30 martie 2015
vai, vai

daca teatrul s-ar desfiinta, voi pe cine ati mai musca de cur, voi simpli -cetateni -care va roadeti unghiile compulsiv de atata venin....jucati si dansati voi stimabili -cetateni-la alte mese, Teatrul de Stat are trupa pe care oricat veti incerca s-o distrugeti, nu veti reusi. Si Visul...are succes chiar daca dati in hepatita.

mircea
30 martie 2015
ziaristi distrusi

cate carti ai citit si cate spectacole ai vazut tu Ana Fulas de faci tu critica de teatru? fa-ti critica vietii tale ,vezi daca iti da cu plus, critica de teatru este o palarie prea mare pt dumneata...prosti artistii ca permit intrarea voastra in sala de spectacole sa va dati cu parerea, ar trebui sa va dea testari inainte despre istoria teatrului...

stelian
30 martie 2015
ziaristi ...

ce pretentii poti avea de la un ziarist care face articole despre cultura (teatru, muzica) dar si despre actualitatea politica sau invers, sigur nu mai face diferenta (vezi articole de acelasi autor)

un spectacor de teatru
30 martie 2015
hai sa comentan cand nu stim nimic

Dragi jurnalisti care nu va uitat decat la maxim 20 de minute de spectacol si dragi spectatori din constanta pentru care treatrul sa terminat la Jean Constantin ! Inteleg ca daca nu avem o casa in scena pentru dumeavoastra nu exista scenografie iar , tot ce incearca sa depaseasca comediile bulevardiere va provoaca panica si repulsie . Daca ati ajuns cumva sa comparati spectacolele Teatrului de Stat din Constanta cu chestiile care vin din susele din Bucuresti care vin la casa de cultura sau mai stiu eu pe unde e trist . Pentru dumneavoastra dragi spectatori si jurnalisti ai constatei conteaza doar numele care apar pe afis si dupa asta se cam termina cunostintele despre teatru . Cati dintre dumneavoastra ati citit " Visul unei nopti de vara " inainte de a veni sa vedeti spectacolul ? Cati dintre dumneavoasta ati mai citit vreo alta piesa de treatru care sa nu fie in programa scolara inainte de a veni la teatru ? Cand spuneti ca e un spectacol prost si ca actorii sunt slabi la ce repere va raportati ? Ce inseaman un actor bun si ce insemna un actor slab ? Ce insemna un spectacol bun si ce insemna un spectacol prost ? La ce ne raportam cand facem aceste comparatii ? Cate spectacole de treatru inafara de cele de la teatrul de stat sau de la casa de cultura ati mai vazut ? E usor sa ne dam cu parearea toti putem face asta dar e mai greu sa gandim un pic inainte de a o face . Daca Jeam Constantin a murit asta nu insemna ca in Constanta nu mai exista actori iar , daca Siviu Purcarete (banuiesc ca multi oricum nu ati auzit de el ) nu vine sa monteze aici asta nu insemna ca sunt spectacole proaste ! Teatrul evolueaza mentalitatea spectatorului ar trebui sa faca si ea la fel dar asta nu se poate fara o cultura generala reala . Asa ca hai sa nu ramanem blocati in timp deschidetiva mintea un pic , lasati televizorul si mai luati o carte in mana , mergeti la o expozitie de arta , ascultati niste muzica clasica si dupa va veti forma o cultura generala veti vedea sa lucrurile nu se rezuma la bun sau prost !

Puck
30 martie 2015
"Cronicarii" din Constanta...

Din pacate TOTI "cronicarii" de cultura din Constanta nu au NICI o legatura cu fenomenul cultural...Scriu si ei cat pot pricepe din bruma lor intelectuala, ca sa castige un ban cinstit.... Sau in functie de prietenii sau antipatii. Adica IQ ...0 (zero !). Daca ar trebui sa dea un examen (cum ar fi normal) si le-ai pune cateva intrebari simple despre muzica sau teatru ar cadea cu BRIO !!! Ba inca ne-am si distra copios. Nu vorbesc cu rautate, ci in absoluta cunostinta de cauza. Daca ar fi avut macar curiozitatea ar fi putut vedea ca versiunea de la Constanta a fost "cuminte" , fata de alte "Case" mult mai mari... Poate Peter Brook este un nume suficient de mare ca sa-si permita "sa-si bata joc" de Shakespeare" : www.youtube.com/watch?v=CI40t4KVbV4 Sau alte versiuni Shakespeare : www.youtube.com/watch?v=eMFlvz_05Jk&spfreload=1 www.youtube.com/watch?v=s-dlI_GNrhk Mai cautati, mai studiati...daca va intereseaza. Ceea ce ma cam indoiesc... Eu una sunt exasperata de ce ineptii se debiteaza zilnic in paginile de "cultura" din ziarele constantene. Pe langa lipsa de cultura de specialitate nu au nici cea mai mica notiune despre actul artistic. Ca sa iti dai cu parerea despre un spectacol complex (in general), acesti "cronicarasi" veniti de pe plaja ar trebui sa aiba studii de specialitate in muzica, teatru, istoria artei,etc. Altfel NIMIC nu le dreptul sa isi dea cu parerea ! Poate ar trebui sa inceapa cu cronici la serbarile scolare...Ar fi mai pe intelesul lor.

Mezzo
30 martie 2015
De fapt...nu merita raspuns

Cred ca ai ramas setat la nivelul "cultural" de pe Antena 3 !

Răspuns la: actori ff slabi
Adăugat de : spectator, 30 martie 2015
la asa actori asa regizor....stau si ma gandesc daca acei oameni care au fost pe scena chiar sunt actori cu diploma,sau sunt oameni simpli de pe...
rada
30 martie 2015
ole

Diferența mare intre jurnaliști și specialiști. ...

Caracal
30 martie 2015
S-a rasturnat carul cu ...specialisti

Domnul (Doamna) doctor in Teatrologie...si mie imi este rusine ca am asemenea concetateni, dar...ma fac ca nu observ. Daca o personalitate de la Bucuresti ar afirma ca spectacolul este interesant...ati schimba discursul cu 180 de grade. Asta este singurul criteriu care va conduce : snobismul.

Răspuns la: JENANT
Adăugat de : un spectator, 30 martie 2015
Nivelul teatrului din Constanța este atât de jos că uneori îmi e rușine mie ca simplu cetățean. Pretențiile nostre de a ne apropia de...
29 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 28 Martie 2015
Stire din Cultură-Educație : Agenda culturală de week-end
Pagina a fost generata in 0.4727 secunde