Adolescența, între inadaptare și teribilism

561
Adolescența, între inadaptare și teribilism - adolescenta-1396024014.jpg

Articole recomandate

Să fii părinte de adolescent în ziua de azi nu e prea ușor! Începi să te înțelegi din ce în ce mai greu cu el și nu știi cine e de vină?


Cam acesta este scenariul valabil pentru foarte multe familii ai căror copii au devenit adolescenți. Specialiștii Copilul.ro atrag atenția că evoluția pozitivă în perioada adolescenței depinde numai de felul în care familia știe să facă față provocărilor.


După 12 ani, apar probleme


De regulă, cam în jurul vârstei de 12 ani, între copii și părinți intervine o ruptură, relațiile devin tensionate iar copiii și părinții încep să se acuze reciproc. Toate acestea sunt puse pe seama adolescenței, o etapă în viața omului ce se caracterizează printr-o mare fragilitate sufletească. Un adolescent este rănit ușor de vorbele și atitudinea adultului. Este etapa în care își caută modele de urmat. Odată ce începe să se responsabilizeze, el începe să conștientizeze valoarea și își va construi propria personalitate. 


De ce intervin obstacole în familie?


Părinții sunt preocupați să asigure în primul rând condiții materiale copiilor și nu mai observă schimbările care se produc în viața lor. În acest moment, copilul se va îndrepta spre alte persoane, de cele mai multe ori, copii de aceeași vârstă, care îl vor asculta și înțelege. Acum este predispus să ia parte la acte antisociale (de la fumat, consum de alcool, chiar și droguri, agresivitate față de cei din jurul lui). 


Anturajul își pune amprenta


Dacă adultul ar ști să asculte și punctul de vedere al adolescentului fără să i-l impună pe al său, cu siguranță, adolescentul își va dezvolta persoanlitatea în mod normal, fără aceste acte de teribilism, care uneori  se pot dovedi ireparabile. Căci adolescența poate reprezenta și momentul debutului unor afecțiuni psihice, transmise genetic sau nu: tulburări de personalitate, boli afective, schizofrenie. La tinere, o afecțiune tot mai des întâlnită este anorexia. La băieții adolescenți se manifestă violența. Actele sinucigașe sunt mai des întâlnite în această etapă, acestea fiind cauzate de eșecuri la școală, conflicte cu părinții, profesorii, eșecuri sentimentale. Este o perioada când în organismul copiiilor au loc schimbări hormonale care îi fac pe adolescenți vulnerabili, de aceea problemele lor sentimentale nu trebuie neglijate.


Excesele părinților


Interzicerea prieteniei copilului cu un băiat/față este o atitudine greșită. Libertatea acordată copilului nu trebuie să fie deplină, dar nici îngrădită aspru. 


O altă problema a adolescenților este dependența de calculator, de internet. Este din ce în ce mai greu să-i despărți de computer, acesta părând a fi întregul lor univers, fapt care duce la izolare, la pierderea identității. Au acces nu numai la informații utile, dar și distructive pentru personalitatea tânărului.


Important! Pentru a avea o relație armonioasă cu fiul/fiica ta trebuie să reții că lipsa de răbdare pentru înțelegerea problemelor adolescentului, lipsa dialogului constructiv cu el este cea mai mare greșeală pe care o poți face. Părinții nu-i responsabilizează, nu-i valorizează pe adolescenți sau sunt prea temători, autoritari și hiperprotectivi cu adolescenții, lucruri care nu le fac deloc bine. De aceea, este nevoie de echilibru în toate!




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 08 Noiembrie 2013
Stire din Eveniment : Adolescentă dispărută de acasă
Pagina a fost generata in 2.3838 secunde