Armata americană își face cel mai puternic PC din lume

605
Armata americană își face cel mai puternic PC din lume - 5dd21a3f8174dfc116091f4b2290b529.jpg
Laboratorul tehnologic al armatei americane, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) își propune să creeze un computer de 100 sau chiar de 1.000 de ori mai eficient decât cele mai puternice mașini disponibile în prezent.
Pentru realizarea proiectului, agenția americană estimează că este necesară revizuirea fundamentelor informaticii. La ora actuală, legea lui Moore, postulatul conform căruia numărul de tranzistori pe cip (puterea de procesare) se dublează o dată la doi ani, rămâne în picioare.
"Armata americană consideră însă că progresele nu sunt suficient de rapide pentru nevoile sale de procesare, prevăzute pentru anii următori.
Agenția își propune să creeze computere extrem de performante, care să aibă nevoie de mult mai puțină energie. Eficacitatea energetică permite, de exemplu, evitarea supraîncălzirii compo-nentelor", titrează LeMonde.
DARPA va lucra cu specialiștii de la Intel, constructorul de plăci video Nvidia, MIT și Laboratorul Sandia National. Acest consorțiu speră să dezvolte o mașinărie capabilă să efectueze un miliard de miliarde de calcule pe secundă, în cel mai bun caz, adică o mașinărie de 600 de ori mai puternică decât Jaguar, cel mai puternic computer din lume la momentul actual.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.3426 secunde