Astăzi, prima zi de Kurban Bayram

1073
Astăzi, prima zi de Kurban Bayram - 1ded884ae4d019b1eb7f0185d335bae2.jpg
Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc astăzi prima din cele patru zile de Kurban Bayram. Este Sărbătoarea Sacrificiului, care se celebrează în luna "zilhigge", ultima lună din calendarul islamic. Este și luna în care are loc tradiționalul pelerinaj la locurile sfinte, Mecca și Medina, acest pelerinaj realizându-se după un ritual strict identificat ca fiind cel efectuat de Profetul Muhammed (pbuh).
Anul acesta, aproximativ 80 de credincioși musulmani din România au plecat în tradiționalul pelerinaj la locurile sfinte, organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România.
În ceea ce îi privește pe credincioșii rămași acasă, ei vor petrece prima zi de sărbătoare mergând dis de dimineață la geamie, la slujbă (bărbații).
Odată slujba terminată, se face și urarea "Kurban Bayraminiz Kayirli Bolsin!", pentru etnicii tătari, și "Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!", pentru comunitatea turcă. Este momentul care marchează și începutul sărbătorii.
Specific acestei sărbători este și sacrificarea unui animal din categoria ovinelor sau bovinelor și împărțirea cărnii. Tradiția spune că o parte din carne se împarte celor săraci și văduvelor, o parte pentru cei care vin în vizită și o parte se păstrează pentru familie.
Tot în prima zi de Kurban Bayram, în rândul familiilor comunității musulmane din Dobrogea se obișnuiește ca cei mici să meargă la colindat. Copiii umblă din casă în casă, urând "Un Bayram fericit!" și sărutând mâna celor în vârstă, colindul fiindu-le răsplătit cu dulciuri, nelipsite fiind, și de această dată, baclavalele.
Potrivit unui comunicat de presă, reprezentanții Muftiatului Cultului Musulman din România împreună cu oamenii de afaceri turci vor sacrifica astăzi animale pentru a le împărți nevoiașilor. În același comunicat de presă se menționează că astăzi, la ora 8.00 va începe și slujba de Bayram, după prima slujbă a zilei care va avea loc la ora 6.10.
Muftiul Muurat Iusuf, dar și reprezentanții Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România și cei ai Uniunii Democrate Turce din România urează cu această ocazie "Un Bayram fericit tuturor credincioșilor musulmani!".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 26 Noiembrie 2009
Stire din Diverse : Troianul care-ți golește contul
Luni, 23 Noiembrie 2009
Stire din Diverse : Subfilială a UDTTMR la Siliștea
Pagina a fost generata in 1.8848 secunde