Biserica rușilor - lipoveni din Constanța a îmbrăcat haină nouă

3419
Cei aproximativ 1000 de ruși lipoveni din municipiul Constanța au acum și un sediu nou, pe măsura importanței pe care o au pentru spațiul multietnic dobrogean, dar și o biserică întocmai cu valorile spirituale care îi definesc pe acești credincioși de rit vechi.

De curând, s-a finalizat pictura Bisericii ce poartă hramul Sf. Prooroc Ilie, din Constanța, singurul lăcaș de cult al rușilor - lipoveni din fosta cetate a Tomisului. Este o mare realizare pentru credincioșii de rit vechi constănțeni, având în vedere că până nu demult ei erau nevoiți să meargă în localitățile învecinate pentru oficierea slujbelor religioase.
Imediat după Revoluția din 1989 rușii - lipoveni din Constanța au format un grup de inițiativă pentru construirea unui lăcaș de cult care să deservească nevoile de ordin spiritual ale comunității din Constanța. La acea vreme, lipovenii constănțeni erau nevoiți să facă naveta la Năvodari pentru Sfânta Liturghie duminicală, și tot acolo trebuiau să se îndrepte pentru nunți, botezuri și înmormântări.
Lucrările la biserica de pe str. Tulcei, din Constanța, au demarat abia în 1998, pentru că autoritățile locale
n-au găsit mai devreme o locație potrivită. În 2001 a fost hirotonisit părintele Valentin Abaianitz, un preot tânăr, cu studii superioare, iar credincioșii din Constanța și-au primit propriul paroh.
Trei ani mai târziu, a început pictarea bisericii, iar în toamna aceasta ea s-a încheiat. Pictura este în culori vii și imagini care redau cu fidelitate scene din religia staroverilor. Ea a fost executată de meșterul iconar Serghei Dimitrie, care a pictat multe biserici de rit vechi din Dobrogea și Moldova.

Sediu nou, din resurse proprii
Și în viața laică a comunității rușilor - lipoveni din Constanța s-a înregistrat, de curând, un real succes: acela de a avea, după aproape doi ani de stat pe drumuri, un sediu nou.
În toamna anului 2006 Comunitatea Rușilor - Lipoveni a rămas fără sediu, după ce clădirea în care se găsea cel vechi a fost retrocedată proprietarilor de drept. După ce timp de aproape doi ani autoritățile nu s-au implicat foarte mult în găsirea unui loc pentru ei, dincolo de obișnuitele promisiuni, comunitatea a decis să achiziționeze din resurse proprii un spațiu propice. Dacă în 2006 tocmai de sărbători comunitatea rămânea pe drumuri, așa cum a semnalat și ziarul nostru la momentul respectiv, aceeași perioadă a anului 2008 îi găsește pe lipoveni într-un nou sediu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7809 secunde