Ofertă doar pentru cei cu simțul umorului, la Mamaia

Caricatură la minut

1252
Caricatură la minut - 77880e0856efb9360da9f3434caeedda.jpg
Turiștii au venit pe litoral să se distreze și să uite de stresul de la birou. La întoarcere, au posibilitatea să-i ducă șefului un cadou special - o caricatură făcută "la marea artă". Bineînțeles, condiția este ca boss-ul să aibă simțul umorului.

Pentru cei care ies la plimbare în Mamaia, oferta de caricatură este generoasă. La intrarea în stațiune, în dreptul Complexului Cleopatra, dar și la Cazino, unde se strâng cei mai mulți turiști, își fac veacul studenți bucureșteni care fac bani vânzând caricaturi.
"Sunt anul IV la Construcții și nu știu ce o să fac după facultate. Până una-alta, sunt la Mamaia și mă ocup de caricaturi. Fac portrete haioase, de politicieni, sportivi, artiști, personaje mondene, foști președinți, dar și oameni simpli. Le spun turiștilor când vin la mine: dacă nu o să râdeți de ce vedeți, nu dați niciun ban!", ne spune Justin, aratându-ne apoi una dintre caricaturile sale preferate - o blondă ciufulită și cu fund bombat, chinuindu-se să meargă pe tocuri.
Artistul-inginer face caricaturi în tuș, cărbune, cariocă, dar și acuarelă. În funcție de cerințele clientului, finalizează lucrările în 15 minute sau una-două ore.
"Cele mai multe solicitări le am pentru caricaturile la minut. Costă și mai puțin și nici omul nu pierde mult timp. Dacă primesc o comandă după fotografie, cu anumite sugestii, lucrez chiar și două ore. Nu fac treabă de mântuială", explică Justin.
Studentul ne dezvăluie și câteva dintre secretele meseriei: "Trebuie să găsești punctul critic al personajului și să-l scoți în evidență. De exemplu, lui Ion Iliescu îi tragi un rânjet larg, până la urechi, președintelui Americii, Barack Obama, îi mărești urechile, Monicăi Columbeanu îi faci buze cât ventuzele, iar lui Ronaldinho, dinți de cal. Nu îi suport pe fotbaliști, cer salarii uriașe în comparație cu ce oferă".
Investiția caricaturiștilor nu este prea mare: hârtie, trusă de scule, autorizație. Pentru a te apuca de așa ceva, îți trebuie talent cu carul și priză la turiști. Ținând cont de criză, onorariul variază între 15 și 100 de lei, în funcție de complexitatea lucrării.
v v v
O broșură de caricaturi bine ticluite, cu haz mai mult sau mai puțin, a scos, de curând, și constănțeanul Suat Ibraim. Fostul arbitru de box se amuză pe seama năravurilor unor demnitari, dar demonstrează și că românul este inventiv: demontează și ia bancomatul cu totul. Este mai practic!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 26 Iunie 2009
Stire din Diverse : Blitz
Vineri, 26 Iunie 2009
Stire din Diverse : Pe urmele corabiei "Speranța"
Pagina a fost generata in 1.9741 secunde