Ce ar trebui să știi despre vasele de bucătărie

163
Ce ar trebui să știi despre vasele de bucătărie - vasebucat-1406555671.jpg

Articole recomandate

Fără doar și poate că în afara ingredientelor de cea mai bună calitate, pentru obținerea de mâncăruri gustoase și mai ales sănătoase, avem nevoie de vase și ustensile de bucătărie, confecționate din materiale nedăunătoare sănătății, aflate în stare bună, fără spărturi, ciobituri sau corpuri străine. Potrivit specialiștilor Ceva.bun.ro, de exemplu, obiectele din oțel emailat sunt relativ ieftine, însă prepararea în astfel de vase necesită un consum ridicat de energie. Vasele moderne din oțel emailat sunt de calitate și nu dăunează sănătății, decât în cazul când prezintă ciobituri sau zgârieturi în suprafața de email din interiorul vasului. Este indicat să renunțați la folosirea lor de îndată ce apar aceste ciobituri, întrucât alimentele se vor lipi și se vor arde ușor și ce este mai grav este că în timpul preparărilor termice se pot face transferuri de metale și elemente nocive, din materialul neprotejat, în produs. Gătitul în vase emailate necesită utilizarea unor cantități destul de mari de grăsime, acest lucru nefiind tocmai indicat.

Vasele din oțel inox – sunt destul de scumpe, dar constituie o achiziție pentru o viață. Obiectele de bucătărie din inox sunt rezistente, nu se zgârie și nu sunt dizolvate de acizi. Sunt ușor de curățat, păstrându-și vreme îndelungată aspectul strălucitor. Oalele bune din inox au fundul de tip "sandwich", confecționat din mai multe straturi de aliaje diferite, bune conductoare de energie. Sunt excelente pentru prepararea în aburi, fiert sau prăjit și necesită puțină grăsime, ajutându-vă astfel să gătiți economic și sănătos. Vasele din inox sunt cele mai frecvent întâlnite în bucătăriile profesionale din întreaga lume. În cazuri extrem de rare s-au înregistrat ușoare probleme la persoanele alergice la nichel, metal ce intră în componența aliajului de oțel inox.

Oalele și tigăile din aluminiu – sunt ușoare și de aceea ușor de manevrat, dar atenție, sunt ușor deformabile devenind inestetice, iar dacă se deformează sau se bombează la bază devin instabile și necesită un timp mai îndelungat pentru preparare. Este bine să evităm utilizarea acestor vase atunci când vrem să gătim preparate ușor acide, cum sunt spre exemplu ciorbele acre sau varza murată, întrucât acestea pot "dizolva" aluminiul, molecule de metal trecând astfel în produs.

Obiecte din aluminiu și teflon – sunt foarte bune mai ales pentru prăjit și copt. Necesită foarte puțină grăsime pentru preparare și nu permite produsului să adere la suprafața vasului. Stratul foarte subțire de teflon este sensibil și se deteriorează la temperaturi foarte mari, mai ales dacă încălzirea se face uscat, fără adaos de grăsime sau apă. Teflonul se zgârie foarte ușor și de aceea este bine să nu folosiți obiecte metalice ascuțite, cum ar fi furculița și cuțitul sau materiale de curățare abrazive, cum ar fi buretele de sârmă și praful de curățat. Pentru manevrarea produselor preparate în vase teflon, folosiți numai obiecte din plastic sau lemn.

Cuprul – este un excelent termoconductor, vasele din cupru garantând o preparare rapidă și un consum redus de energie. în plus, radierea rapidă și uniformă a energiei în produs, a făcut ca vasele din acest material să devină favoritele bucătarilor profesioniști din toate timpurile, regăsindu-se chiar și în bucătăriile caselor regale. Deoarece cuprul oxidează destul de ușor, vasele de bucătărie moderne au la interior un strat subțire de inox. întrucât astfel de vase sunt foarte scumpe și nu prea se găsesc pe piața românească, nu voi mai zăbovi asupra lor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 29 Iulie 2014
Stire din Diverse : Vinete în sos de usturoi
Marţi, 29 Iulie 2014
Stire din Diverse : Știi să faci iaurt de casă?
Marţi, 29 Iulie 2014
Stire din Diverse : Cum se aleg pepenii
Marţi, 29 Iulie 2014
Stire din Diverse : Blat de casă pentru pizza
Sâmbătă, 26 Iulie 2014
Stire din Diverse : Ce trebuie să știi despre suzetă
Sâmbătă, 26 Iulie 2014
Stire din Diverse : Ce mai papă princhindelul tău
Pagina a fost generata in 2.4821 secunde