Ce drepturi au gravidele și lăuzele la locul de muncă

82
Ce drepturi au gravidele și lăuzele la locul de muncă - drepturigravide27fb-1393510151.jpg

Articole recomandate

Urmează să devii mămică sau tocmai ai născut? Pune-te la curent cu noutățile și află care sunt drepturile tale la locul de muncă! Potrivit Cariere.ro, multe femei renunță la bucuria de a face un copil pentru a nu-și pierde locul de muncă, în condițiile în care acesta le aduce un venit constant lunar. Din păcate, acestea nu cunosc de fapt legislația care conține o serie de prevederi clare în avantajul femeilor gravide sau al celor care au născut recent. 


Obligațiile angajatorului. Pentru a fi pregătită să faci față unui astfel de moment, află care sunt obligațiile angajatorului față de o salariată gravidă, lăuză sau care alăptează: să nu o expună la riscuri care îi pot afecta sănătatea și securitatea; să nu o constrângă la o muncă dăunătoare sănătății (sau stării de graviditate) ori copilului; să-i schimbe locul de muncă dacă își desfășoară activitatea numai în picioare sau așezat, astfel încât să-i asigure pauze pentru repaus sau pentru mișcare; să-i acorde dispensă pentru consultații prenatale constând în ore libere plătite; să-i acorde în cazul în care alăptează pauze de alăptare de câte o oră fiecare, în timpul programului, sau să-i reducă durata timpului de lucru cu două ore zilnic, fără diminuarea salariului; să o transfere la un loc de muncă de zi dacă desfășoară muncă de noapte sau îi este afectată sănătatea.


Este interzisă concedierea. Angajatorul nu poate concedia o salariată care se află într-una din următoarele situații: este gravidă, lăuză sau alăptează; se află în concediu de risc maternal, de maternitate sau pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani; este în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 28 Februarie 2014
Stire din Diverse : Dușmanii din umbră ai angajatului
Joi, 27 Februarie 2014
Stire din Diverse : Așa alungi mirosurile din casă
Joi, 27 Februarie 2014
Stire din Diverse : Ce colecții să faci în casa ta
Pagina a fost generata in 3.3591 secunde