Ce facem când pe cel mic îl doare urechea

8340
1
Ce facem când pe cel mic  îl doare urechea - otita-1325867908.jpg
Vremea ploioasă din ultima perioadă, vântul, dar și schimbările bruște de temperatură au băgat zeci de copii în spital de la începutul anului. Dacă majoritatea cazurilor de infecții respiratorii nu prezintă complicații, la unii copii aceste afecțiuni se transformă în otită.

Bebelușii, dar și copii de vârste mai mici, sunt mult mai predispuși la infecții din cauza imunității foarte scăzute. De aceea, din cauza infecțiilor respiratorii, cei mici pot face și otite în mod secundar. "Cea mai frecventă formă de otită vine din gât", spune dr. Cristina Mihai, șeful Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța. Medicul precizează faptul că în sezonul rece, odată cu înmulțirea proble-melor respiratorii, crește și rata otitei în rândul copiilor.

Cât de periculoase sunt bețișoarele pentru urechi

Un alt tip de otită care poate afecta copii este otita externă. Aceasta, este cauzată, în primul rând, de bețișoarele pentru curățarea urechilor, dar și de scărpinatul excesiv sau introducerea de obiecte străine în urechi.

Dr. Cristina Mihai insistă asupra pericolelor pe care le prezintă aceste bețișoare pentru cei mici. "Odată introdus prea adânc, bețișorul provoacă leziuni. Timpanul poate fi perforat, iar microbii pot cauza afecțiuni grave și dureri ale urechii. Cel mai bine este să renunțați la acest tip de produse pentru toaleta urechilor. Un prosop este de ajuns pentru curățare", spune medicul pediatru.

Cum știi dacă micuțul tău are otită

Simptomele otitei medii apar, de obicei, la 2 - 7 zile de la o răceală sau o infecție a căilor respiratorii superioare.

"În general, copiii încep să acuze dureri mari ale urechii și fac febră, le curge nasul, au dureri în gât și refuză să mănânce", aflăm de la dr. Mihai. Sugarii de obicei trag sau smucesc de ureche când simt durerea. Copiii mai pot prezenta și tulburări ale somnului sau probleme cu auzul. Cu toate acestea, otita poate fi diagnosticată cu exactitate doar prin examinarea urechii de către medicul specialist.

Riscurile otitei netratate corespunzător

Lăsate netratate, infecțiile urechii pot cauza complicații grave. "Otita determină perforarea timpanului ceea ce cauzează apariția otoreei purulente, adică a puroiului, în termeni populari. Mai mult, infecțiile urechilor pot duce și la otomastoidită, când este afectat osul localizat în spatele urechii", ne informează dr. Cristina Mihai.

În cazuri mai rare, otita poate conduce și la meningită, abces cerebral sau sinuzită.

Remedii naturiste pentru infecțiile urechilor

În cazul în care doriți să folosiți plantele pentru a ameliora durerea micuților bolnavi de otită medie, este recomandat săculețul cu ceapă. Faceți rost de o pânză în care înfășurați o ceapă tăiată mărunt, apoi striviți conținutul până când iese zeamă. Încălziți puțin săculețul după care lăsați-l timp de două sau trei ore pe urechea bolnavă. Atenție însă! Specialiștii avertizează să nu picurați zeama de ceapă direct în ureche.

Mai sunt indicate spălăturile calde și băile de abur cu infuzii de mușețel, flori de gălbenele, trifoi roșu, coada șoricelului sau urzică.

Pe de altă parte, pentru a calma durerile copiilor pe timp de noapte, puteți folosi un uscător electric de păr la viteza și la căldura cea mai mică după care suflați aer cald în urechea dureroasă de la o distanță de cel puțin 20 de centimetri.

Și masticația ajută la diminuarea durerii, așa că puteți oferi copiilor mai mari gumă de mestecat pentru a-i calma. Același efect îl obțineți și dacă îi oferiți să bea ceva călduț cu înghițituri mici și dese. 

Comentează știrea

Tugui Cristina
18 septembrie 2014
vreau sa stiu ce pot face pentru dureri de ureche

buna ziua vreau sa stiu ce sa fac cind pe copilu meu il doare ureche ce trebuie anume sa fac?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5591 secunde