Ce spune tradiția despre copilul cu două nume

582
1
Ce spune tradiția despre copilul cu două nume - traditie2nume-1414159112.jpg
Odată cu trecerea timpului, multe tradiții au fost date uitării, dar sunt regiuni în țară unde oamenii încă mai țin cont de ele. Una dintre tradiții se referă la copiii cu două nume. Potrivit http://www.libertatea.ro, pe vremea când medicina nu era încă la îndemâna oriciu, oamenii considerau că sursă bolilor o reprezentau demonii sau duhurile rele. Astfel, au luat naștere nenumărate rituri magico-religioase menite să înșele demonul bolii sau moartea. În rândul acestor obiceiuri se numără schimbarea numelui și botezarea din nou."Când un copil zace de boală grea și îndelungată, mai ales însoțită de spasmuri, mamele schimbă numele bolnavului, crezând că prin aceasta ar ascunde oarecum copilul de spiritul cel rău, carele, după credință lor, duce boală", scrie crestinortodox.ro.


Chiar și Ion Creangă, în povestea Stan Pățitul, face aluzie la acest obicei, când eroul basmului, întrebat de nume, îi răspunde drăcușorului: "Tot Stan mă cheamă, dar de la o boală ce-am avut, când eram mic, mi-au schimbat numele, din Stan în Ipate, și de-atunci am rămas cu două nume".


În Oltenia, primul copil născut viu - după unul sau mai mulți născuți morți, se numește după pierit. Acestui prim copil viu i se schimbă numele adesea, i se pune un cercel pe care stă scris al doilea nume. Cel dintâi nume se scrie pe o cărămidă care se aruncă într-o apă curgătoare. Astfel, se încerca inducerea în eroare a duhurilor necurate care, nemaicunoscându-l pe bolnav, i-ar pierde urma și l-ar lăsa în pace.


CE SPUNE BISERICA
În Biserica Ortodoxă, botezul nu se repetă. În acest sens, canonul 47 apostolic menționează: "Episcopul sau presbiterul dacă ar boteza din nou pe cel ce are botezul cu adevărat sau dacă nu ar boteza pe cel spurcat de către eretici (cei fără credință adevărată) să se caterisească, că unul care ia în ras crucea și moartea Domnului și nu deosebește preoții adevărați de preoții mincinoși". Mai multe informații puteți afla de pe: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/tradiția-copii-două-nume-boală-leac-507592.html#ixzz3Gzt6evNK.


Comentează știrea

Dorel
26 octombrie 2014
Munca la domiciliu

Oferta de munca extrem de serioasa! Câștigurile sunt garantate! Căutam operatori online care vor sa câștige cel puțin 300 de dolari lunar, cu o munca ușoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteți textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
Stire din Diverse : De ce trebuie să le dăm libertate copiilor
Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Eu ce mai pap azi?
Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Cât și ce vede un bebeluș
Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Cum ajutăm copilul să se exprime
Vineri, 24 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Semne că riști să-ți pierzi jobul
Vineri, 24 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Se poate trăi dintr-o singură leafă?
Vineri, 24 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Cum să-ți deschizi o covrigărie
Vineri, 24 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Bunele maniere la birou
Joi, 23 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Asa se curăță rapid canapelele
Pagina a fost generata in 2.4408 secunde