Ce vaccinuri trebuie să le facem copiilor

390
Ce vaccinuri trebuie să le facem copiilor - cae3ac9550deeaabd615a15509cc7f36.jpg
Vaccinurile previn la copii îmbolnăvirea cu anumite afecțiuni grave, care le-ar putea pune chiar și viața în pericol. Încă de la naștere, bebelușilor le sunt administrate vaccinurile principale. De altfel, în România există un program național de imunizări obligatorii. Cele mai multe vaccinuri se fac până la vârsta de trei ani și includ Vaccinul BCG (vaccin antituberculos), Vaccinul antihepatita B, Vaccinarea antipoliomielită (VPOT), Vacci-narea DTP și Vaccinarea anti-rujeolică. Pe lângă acestea, se poate face imunizarea ocazională, în anumite situații epidemiologice, cum ar fi epidemiile de gripă, de hepa-tita A sau vaccinarea antirabică în cazul mușcăturilor de câine.

Vaccinuri contracost
Recent însă, pe piața farmaceutică românească au pătruns și numeroase vaccinuri străine care oferă imunitate și pentru alte boli decât cele prevenite de vaccinurile obligatorii. Costul acestora nu este însă suportat de Casa Națională de Sănătate. Pot fi cumpărate din orice farmacie, dar prețurile lor sunt destul de mari, de la 40-50 de lei până la 600-700 de lei.
"Unii părinți au început să respingă vaccinurile românești, cele care se fac prin programul național și, la înțelegere cu medicul pediatru, optează pentru cele noi. Așa ajung să plătească și 700-800 de lei pentru fiecare imunizare periodică. Este însă o concepție destul de greșită, căci vaccinurile românești sunt la fel de bune ca și cele din străinătate și oferă aceeași imunizare. Singura diferență este că ele sunt gratuite", explică dr. Fe-licia Micu. Cu toate acestea, uneori ele pot fi recomandate chiar de către medici, mai ales în cazul copiilor mai sensibili sau cu o imunitate mai scăzută.

Fără infecții respiratorii
La două luni, copilului i se poate administra un produs frecvent folosit în ultima vreme și foarte bine tolerat, care include mai multe componente într-un singur vaccin. Pe lângă cele obligatorii (diftero-tetano-pertusis), acesta conține și tulpini de Hemophilus influenzae, antihepatita B și antipoliomielită. Hemophilus influenzae este o bacterie care determină în special infecții de căi respiratorii: faringite, epiglotite, pneumonii. În acest tip de vaccin, componenta pertusis are o altă structură (acelulară), despre care s-a descoperit că înlătură riscul de afectare neurologică.

Vaccin anti-rotavirus
De asemenea, din luna decembrie 2007, este aprobat și în țara noastră vaccinul împotriva rotavirusului, un virus care determină o gastro-enterocolită severă ce evoluează cu febră mare, vărsături și scaune diareice, afecțiune care necesită de cele mai multe ori spitalizare pentru rehi-dratare. Acest vaccin se administrează oral, în două etape: primovaccinare până în șase săptămâni de viață, de obicei odată cu vaccinul de la 2 luni, și un rapel (a doua vaccinare) după prima lună, dar nu mai târziu de două luni de la prima vaccinare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 19 Martie 2011
Stire din Diverse : "Cum a început lumea?"
Sâmbătă, 19 Martie 2011
Stire din Diverse : Fuego, la Casa de Cultură din Constanța
Sâmbătă, 19 Martie 2011
Stire din Diverse : Mierea ameliorează durerea de dinți
Pagina a fost generata in 2.1303 secunde