Ceaiul de tei – prieten sau dușman?

174
Ceaiul de tei – prieten sau dușman? - ceaitei-1412689193.jpg

Articole recomandate

Din cele mai vechi timpuri, la români, ceaiul de tei a fost unul din cele mai cunoscute și folosite. Nu e de mirare că toată lumea a auzit de virtuțile terapeutice ale teiului, căci sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri - efect calmant, emolient - combate starea de uscăciune a mucoaselor, sedativ, ușor antispastic, expectorant, sudorific. Potrivit Click.sănătatate, indiferent cum consumăm ceaiul de tei, ca remediu natural împotriva anumitor afecțiuni sau ca simplu aliment, mai ales dimineața, nutriționiștii atrag atenția că dacă nu îl preparăm cum trebuie, din prieten, s-ar putea să ne devină dușman.

Floarea nu se fierbe. De regulă, pentru prepararea ceaiului se folosește floarea bine uscată și mărunțită. Niciodată floarea nu se fierbe. Se clocotește apă și se toarnă peste floarea pusă în alt vas. Așadar, floarea de tei, o linguriță sau un plic pentru o ceașcă de apă clocotită, se lasă la infuzat cel mult trei, patru minute, atât cât lichidul să capete o culoare gălbuie-ruginie, după care se filtrează imediat. Când lichidul este de culoare roșie-maronie intensă, acel ceai nu se mai bea, este toxic și face rău. De aici, de la faptul că mulți nu știu cum să prepare ceaiul, s-a tras concluzia că teiul nu ar fi un bun remediu.

Preparat corect, are efecte miraculoase. Ceaiul de tei, preparat așa cum trebuie, ajută la vindecarea răcelii și gripei, calmează tusea, mărește diureza și secreția biliară, combate tulburările digestive și scade tensiunea arterială. De asemenea, este recomandat în dureri de cap, spasme abdominale și febra musculară. Datorită efectelor sedative ale florii de tei, ceaiul se mai recomandă în insomnie, stări de nervozitate și suprasolicitare intelectuală.

Pentru uz extern, sub formă de gargară, infuzia se face mai concentrată, patru linguri de plantă la un sfert de litru de apă clocotită și, pentru eficientă maximă, plantă se ține în apă tot trei, patru minute că și în cazul ceaiului de băut. În infuzia pentru gargară se poate adaugă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu alimentar sau două lingurițe de zeamă de lămâie. Infuzia pentru gargară nu trebuie să fie mai caldă decât temparatura corpului. Pentru ochi iritați, obosiți și încercănați, se folosesc comprese, puse pe ochi, timp de 10, 15 minute, cu infuzie preparată în același fel capentru gargară. Prea concentrat și mai mult de trei cești pe zi, ceaiul din flori de tei poate avea efecte excitante asupra sistemului nervos, cauzând, mai ales, insomnie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 08 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Hrișca, o fiță a femeii moderne?
Miercuri, 08 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Desertul perfect pentru silueta perfectă
Miercuri, 08 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Cum recunoști mierea naturală
Miercuri, 08 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Alimente interzise la aceeași masă
Marţi, 07 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Tigăi adaptate la felul de mâncare
Marţi, 07 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Cum se menține crocant puiul prăjit
Marţi, 07 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Așa se face pâinea de casă
Marţi, 07 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Gogonele picante
Marţi, 07 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Cum să ai spor la gătit
Pagina a fost generata in 3.6418 secunde