Concurs Computerul controlat cu puterea gândului a devenit realitate!

422
Computerul controlat cu puterea gândului a devenit realitate! - c206a080670345f7c1276472a2c5eb06.jpg
Cercetătorii au creat un calculator controlat de gândurile oamenilor, descoperire care ar putea ajuta oamenii care se află în imposibilitatea de a vorbi sau a se mișca, informează revista Descoperă.
În testele realizate de oamenii de știință, voluntarii au fost capabili să miște un cursor pe ecran, prin simpla 'pronunție' a unor cuvinte în minte.

Studiul ar putea ajuta semnificativ pacienții care și-au pierdut capacitatea de a vorbi, sau pe cei care nu se pot mișca și care se mișcă cu ajutorul scaunului cu rotile. De asemenea, această tehnologie ar putea revoluționa industria jocurilor pe calculator.

Doctorul Eric Leuthardt de la Washington University School of Medicine din St Louis, Missouri, a utilizta o tehnica numită electrocortiografie (ECoG) pentru a conecta creierul voluntarilor ce suferă de epilepsie direct la un calculator. Electrozii eu fost introduși prin craniu, până la contactul direct cu creierul, pentru a putea înregistra activitatea electrică a acestuia.

Studiul a fost efectuat pe pacienți cu vârste cuprinse între 36 și 48 de ani. Semnalele emise de electrozi în timpul testelor au fost adunate și înregistrate în baza de date a unui calculator.

Experimentul a constat în așezarea volunatrilor în fața unui ecran și mutarea cursorului prin rostirea în gând a unor cuvinte prestabilite. De exemplu, "ah" muta cursorul în partea dreaptă a ecranului, "ee" în partea de sus, "oo" în jos și "eh" în partea stângă.

Toți voluntarii au reușit să stăpânească tehnica foarte rapid, fără o pregătire mare în prealabil. Cercetătorii speră ca în viitor acest implant să fie unul permanent, care să permită pacienților să comunice și chiar să se deplaseze sau să permită unui computer să le citească gândurile.

În ultimii zece ani, oamenii de știință au dezvoltat o serie impresionantă de gadget-uri care pot fi controlate cu puterea minții. De asemenea, tehnologia a fost folosită și pentru a controla scaune cu rotile, sau pentru a schimba canalele televizorului de la distanță.


În urmă cu puțin timp, medicii americani au prezentat cea mai recentă versiune a unui braț bionic ce funcționează pe baza impulsurilor electrice transmise de creier. Cei care folosesc acest braț bionic pot să apropie degetul arătător de cel mare și chiar să ridice antebrațul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 09 Aprilie 2011
Stire din Diverse : Iubirile lui Liz Taylor
Sâmbătă, 09 Aprilie 2011
Stire din Diverse : Paste Pappardelle cu somon și morcov
Sâmbătă, 09 Aprilie 2011
Stire din Diverse : E sâmbătă, e timpul să ne distrăm!
Sâmbătă, 09 Aprilie 2011
Stire din Diverse : Ne vedem la premieră!
Pagina a fost generata in 2.9693 secunde