Concurs Criza golește spațiile de birouri

408
Criza golește spațiile de birouri - 766e319feda9c5fe35f577388e9d3081.jpg
Doar 25% din spațiile de birouri care vor fi deschise până la sfârșitul anului au fost pre-închiriate. Rata de ocu-pare a scăzut dramatic față de anul 2008, când procentul de pre-închiriere era de 60%, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobi-liară BNP Parisbas Real Estate.
Situația este la fel de gravă și pentru prima jumătate a anului, când abia dacă s-au ocupat 30 – 40% din spațiile de birouri livrate pe piață. În prima parte a anului trecut, gradul de ocupare depășea 75%.
În plus, foarte multe proiecte anunțate în 2009 au fost amânate sau sistate definitiv. Concret, până la finele anului se așteaptă finalizarea a 270.000 metri pătrați de spații de birouri, din care au fost pre-închiriați doar 67.500 metri pătrați.
"Scăderea cererii și numărul mic de proiecte noi va menține presiunea asupra nivelului chiriilor, care vor scădea, deși într-un ritm mai lent față de a doua jumătate din 2008. Proprietarii sunt mai «rezistenți», și-au atins limita de profitabilitate pentru investițiile făcute și nu vor reduce prea mult nivelul chiriilor", se arată în studiul BNP Parisbas Real Estate.
În prima parte a anului, chiriile solicitate s-au redus cu 10 – 15%, scăderi mai accentuate observându-se în zonele periferice ale marilor orașe. Proprietarii au oferit foarte multe stimulente, care au dus la scăderea chiriei nete cu până la 25%.
"Pentru birourile centrale, chiriile au variat între 18 și 20 euro/mp/lună. Pentru proprietățile din clasa B, cele mai căutate, chiriile au fost de 12 – 16 euro/mp/lună. Cele mai mici chirii au fost în zonele periferice, de 10 – 12 euro/mp/lună", potrivit acelorași surse.
Criza a dat startul și unor noi trenduri în materie de închiriere, cum ar fi stepped rent, adică o chirie mică la început, care crește pe parcurs.
"Aplicarea acestui tip de chirie le permite chiriașilor să obțină costuri mici pe termen scurt, în timp ce proprietarii își protejează veniturile pe termen mediu și lung, întrucât chiria crește progresiv", spun consultanții BNP Parisbas Real Estate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.3973 secunde