Cum a fost descoperit Machu Picchu

181
Hiram Bingham III, un tânăr profesor de istorie de la Universitatea Yale, a pornit în 1911 într-o expediție de cercetare în Peru, propunându-și să descopere "ultimul refugiu al civilizației Inca". El mai călătorise cu trei ani înainte în America de Sud și vizitase ruinele incase din Choquequirao, în sudul Peru-ului. Această călătorie i-a trezit interesul pentru cetățile civilizației Inca, făcându-l să viseze la descoperirea "orașului pierdut" al incașilor.

Bingham aflase din documentele istorice faptul că Manco Inca, unul dintre ultimii împărați incași, a construit un oraș intitulat Vilcabamba într-o zonă nelocuită, în încercarea de a ieși de sub dominația conchistadorilor spanioli.

Cu o zi înainte de epocala descoperire, Bingham l-a întâlnit pe Melchor Arteaga, un campesino (țăran) din zonă, care i-a spus că putea să-l conducă la un oraș străvechi. În dimineața zilei de 24 iulie 1911, ploua în valea Urubamba, iar Arteaga i-a spus lui Bingham că urcușul era prea dificil pe timp de ploaie. "Când am fost de acord să-l plătesc cu un sol, de 3-4 ori venitul unei zile de muncă în zonă, a acceptat în cele din urmă să ne ghideze la ruine", a relatat exploratorul, potrivit travel.ro.

Urcând prin desișul pădurii tropicale, ei au ajuns la o fermă a câtorva campesinos, aflată la aproximativ 350 de metri deasupra nivelului râului. Surprinși să-l vadă pe exploratorul american, țăranii i-au dat acestuia de mâncare și, aflând că acesta caută o cetate veche, i-au spus că "puțin mai departe" va găsi ruinele unui oraș vechi.

Însoțit de un copil în vârstă de 11 ani, care cunoștea calea spre ruine, Bingham a continuat să urce pe munte, până când a ajuns la o amplă zonă terasată ce l-a făcut să înțeleagă că a descoperit un sit important al civilizației incase. Exploratorul american a continuat să urce timp de două ore, până când a ajuns la "un labirint de ziduri mici și mari, acoperite de junglă, ruinele unor clădiri construite din blocuri de granit decupate atent și legate fără să se fi folosit ciment". Bingham a rămas uimit de precizia și măiestria pietrarilor incași și de frumusețea întregii structuri descoperite, fiind convins că descoperise "orașul pierdut al Incașilor". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Stire din Diverse : Cușcuș cu cărniță de curcan
Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Stire din Diverse : Lucruri gratis de făcut în Napoli
Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Stire din Diverse : Țara în care nu mai e nimic de furat
Pagina a fost generata in 2.5124 secunde