Dacă tot ești în vacanță, acordă puțin timp istoriei!

386
Dacă tot ești în vacanță, acordă puțin timp istoriei! - muzeuminac14-1309184011.jpg
Pe parcursul întregului sezon estival, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) polarizează atenția a mii de turiști, ca dovadă că numai duminică, 26 iunie, i-au trecut pragul peste 1.000 de turiști.

Impozant din punct de vedere arhitectural, muzeul adăpostește mărturii arheologice ale anticului Tomis. Colecția situată la parter este alcătuită din vase de sticlă datate în secolul V, epoca romană, bijuterii din aur și pietre prețioase confec-ționate din epoca romană și bizan-tină, dar și din statuete reprezentând divinități și împărați romani. Expoziția conține și faimoasa statuie descoperită în cadrul tezaurului de sculpturi din 1962, cea a Șarpelui Glykon, șarpele-zeu din mitologia romană.

Primul etaj al muzeului este dedicat arheologiei iar sălile sunt împărțite cronologic, corespunzător epocilor. În acestea sunt expuse amfore descoperite în coloniile grecești, sculpturi ale divinităților. Tot aici puteți vedea obiectele ce alcătuiesc un mormânt de inhumație al unei femei din secolul II, alături de rămășițele corpului acesteia. Ansamblul conține bijuterii învelite în foițe de aur, recipiente pentru cosmetice și cutiuță de bijuterii.

La etajul al doilea sunt reconsti-tuite marile evenimente care au contribuit la formarea României. Sunt prezentate pagini din ziare ca România Liberă -1877, Resboiul -1878, Liberalul Constanței, Con-servatorul Constanței -1914. De asemenea, aici se află și colecția de numismatică constituită din monede bizantine din secolul XI, bancnote din anii 1945-1947 și acțiuni bancare din perioada interbelică, dar și colecția de aproximativ 480 de pipe donată de fostul director al muzeului, Vasile Canarache.

Clădirea muzeului se află în renovare din luna martie 2010 prin proiectul "HIPERB-Muzeu al secolului XXI pentru turiștii din Constanța", urmând ca lucrările să fie finalizate în luna octombrie a acestui an. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Constanța, Guvernul României și Uniunea Europeană, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est. Deși clădirea se află în renovare, acest lucru nu afectează activitatea muzeului, astfel încât turiștii din Constanța pot vizita exponatele în timpul pro-gramului.

Colecțiile pot fi vizitate zilnic de la ora 8 până la ora 20. Taxa de intrare este de 11 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi și studenți.

Cătălina AIRIMIOAEI

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 25 Iunie 2011
Stire din Diverse : Măceșele - bombe de vitamine
Sâmbătă, 25 Iunie 2011
Stire din Diverse : Atracțiile Neptunului
Pagina a fost generata in 1.8587 secunde