Deputatul Aledin Amet propune înființarea unei trupe de teatru a comunității tătare

1000
Deputatul Aledin Amet propune înființarea unei trupe de teatru a comunității tătare - 0328e3e3377eeeb62aa0337bb33f425e.jpg
După reintroducerea limbii tătare în școli, UDTTMR intenționează să demareze un alt proces pentru promovarea valorilor culturale ale etniei tătare din Dobrogea: înființarea unei trupe de teatru.

Deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, Aledin Amet, a susținut săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaților o declarație politică intitulată "Prioritățile Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România", fiind prezentate astfel câteva dintre cele mai importante proiecte ale comunității tătare pentru 2010. Așa cum reiese din declarația politică a parlamentarului tătar, și anul acesta, ca și până acum, de altfel, prioritățile uniunii au un pronunțat caracter cultural.
"Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România
și-a propus, și în acest an, să exceleze într-un domeniu de reală importanță, precum cel al păstrării tradițiilor", a declarat parlamentarul tătar în plenul Camerei Deputaților.
În acest context, una dintre prioritățile anului 2010 rămâne organizarea celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco - Tătar. Va continua, de asemenea, și în acest an, seria manifestărilor dedicate comemorării unor personalități ale etniei tătare. Efortul celor care vor continua să promoveze literatura, arta și cultura tătarilor din România va fi răsplătit și în 2010 cu Premiul "Mehmet Niyazi", decernat pe 30 noiembrie, dată la care este comemorat poetul, ziaristul și pedagogul tătar. Tot la capitolul manifestări dedicate personali-tăților tătarilor din România, se numără și comemorarea patriotului Numan Celebi Cihan.
Istoria tătarilor va fi temă de dezbatere și anul acesta în cadrul unui simpozion care se va desfășura în preajma zilei de 13 Decembrie, dată la care se sărbătorește anual Ziua etniei tătare din România.
În plan literar, comunitatea ar putea beneficia de lucrări ce poartă semnătura unor autori cunoscuți din cadrul etniei tătare, o prioritate în acest sens fiind, potrivit par-lamentarului constănțean, tipărirea unor manuscrise valoroase, precum dicționarul român - tătar al regretatului Altay Kerim, dar și reeditarea unor cărți deja consacrate.
Iar după promovarea limbii tătare prin reintroducerea acesteia în școli, deputatul Aledin Amet intenționează acum să demareze un nou proiect îndrăzneț și totodată inedit pentru viața culturală a eticilor tătari și anume înființarea unei trupe de teatru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 13 Februarie 2010
Stire din Diverse : Budincă de cartofi
Pagina a fost generata in 5.1339 secunde