Destinații turistice interetnice: Casa tătărească "Zulfie Totay" din Cobadin

777
Destinații turistice interetnice: Casa tătărească
Vremea rea nu ar trebui să îi întristeze pe turiștii sosiți vara aceasta pe litoralul românesc. O zi departe de razele soarelui nu trebuie să fie nici pe departe o zi pierdută. Numeroasele destinații turistice din județ stau la dispoziția turiștilor. Printre ele și Casa tătărească "Zulfie Totay" din Cobadin.
Aici, vizitatorii pot vedea o gospodărie tipic tătărească și obiecte tradiționale vechi de sute de ani. Este o casă construită în 1927, cu trei camere: camera de oaspeți, "misapir odasi", camera miresei, "kelin odasi" și camera soacrei, "kaznana odasi".
Cele trei camere sunt amenajate în stil tătăresc. Încă de la intrare te întâmpină broderii, dantele și mătăsuri cusute cu fir de aur și argint, pernele fantezie, "kobete yastik" și "divan yastik", precum și cele din dantelă, "oyali yastik", tipsii de cupru, lucrate manual, "kona", tradiționala măsuță din mijlocul camerei, în jurul căreia, odinioară, familiile de tătari se strângeau la o cafea. Nu lipsesc nici ceșcuțele de porțelan și un ibric pe care sunt încrustate versete din Coran.
O perdea brodată, veche de 150 de ani, un voal de mireasă de acum mai bine de 80 de ani, pe pereți "sewre" și "tokiz", un ""tel șirak" care se dă miresei alături de Coran, "bokșa", obiectul în care se pun darurile pe care mireasa le oferă mirelui, socrilor și celor mai apropiați din noua familie, toate acestea pot fi văzute în camera miresei. Tavanul este un evantai imens frumos alcătuit din baticuri și batiste viu colorate, lucrate cu migală de tânăra tătăroaică, înainte de a deveni soție. Patul nupțial este împodobit, de asemenea, cu batiste multicolore și perne fantezie cu fețe de mătase naturală, aranjate și acestea cu migală și mult bun - gust.
Casa a fost deschisă în 2006. De atunci i-au trecut pragul numeroși vizitatori și a fost subiect pentru numeroase emisiuni de televiziune din țară și din străinătate. Cel mai recent reportaj a fost realizat de către echipa Televiziunii Naționale din Turcia (TRT), în cadrul proiectului Balkan Ekspresi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 31 Iulie 2010
Stire din Diverse : HAI SĂ O FACEM MAAAAAREEE….!!!!!
Pagina a fost generata in 1.7931 secunde