Dobrogea multietnică sau "California Balcanilor"

884
Dobrogea multietnică sau
"Dobrogea. Identități și crize"… Sub acest titlu și-au reunit studenții Masterului de Antropologie SNSPA lucrările și fotografiile realizate în perioada 2007 - 2008 în Dobrogea, în cadrul unor cercetări de teren dedicate componentei interetnice.

Localitățile tulcene Sfântu Gheorghe, Greci, Carcaliu, dar și cea constănțeană Bașpînar (Fântâna Mare) au făcut în perioada 2007 - 2008 obiectul unor cercetări de teren finanțate de CNCSIS și realizate de studenți ai Masterului de Antropologie de la SNSPA.
Obiectivul a constat în definirea Dobrogei prin prisma componentei multietnice. În urma cercetărilor a rezultat un material etnografic consistent care a stat la baza volumului intitulat "Dobrogea. Identități și crize", lansat la începutul lunii iunie, la București, dar și al expoziției de fotografie care poartă același nume și este deschisă încă publicului până pe 30 iunie, la Muzeul Țăranului Român din București.
Pe site-ul Muzeului Țăranului Român, realizatorii proiectului intitulat sugestiv "Dobrogea. Identități și crize" punctează câteva aspecte esențiale ce au stat la baza cercetării, motivând demersul, dar și invitând totodată pe toți cei interesați să admire bogăția multietnică a spațiului dintre Dunăre și Marea Neagră, așa cum este ea redată în cuvinte și imagini…
Dincolo de frumusețile tărâmului dintre Dunăre și Marea Neagră, dincolo de bogăția culturală generată de multi-tudinea etniilor conlocuitoare, realizatorii studiului nu au scăpat din vedere, nici tendința de, marketizare a etnicității. Un capitol distinct îl reprezintă cel de redefinire a identității prin prisma religiei…
"În cazul satului Sfântu Gheorghe, în vara anului 2007, cercetarea a vizat mai degrabă comunitatea pescarilor și pescuitul, problema etnicității rămânând mai curând una embedded în ansamblul transformărilor locale. De altfel, ei înșiși folosesc mai des porecla de chișmăneni, adică mâncători de maț de morun, în loc de etnonimul de haholi.
În 2008, am continuat terenul în satele Greci, Bașpînar și Carcaliu, investigând comunitățile de italieni, turci și lipoveni din aceste localități. Dincolo de particularitățile locale și etnice inevitabile, pretutindeni ne-am confruntat cu încercări de reanimare identitară, în care biserica juca rolul central și care erau dublate, de regulă, de strategii mai mult sau mai puțin reușite de "marketizare a etnicității", inițiate mai ales de către administrațiile și asociațiile locale. Iar deasupra acestor fenomene etnice locale se conturează o strategie națională și regională, ce se dorește multiculturală și care încearcă să transforme Dobrogea din "pământ românesc", în spațiu multietnic. Ba chiar într-o "Californie a Balcanilor"...", se menționează în prezentarea proiectului.
Coordonatorii sunt prof. dr. Vintilă Mihăilescu, directorul Muzeului Țăranului Român și Bogdan Iancu, cercetător la aceeași instituție.
Expoziția rămâne deschisă până pe 30 iunie, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 22 Iunie 2009
Stire din Diverse : După mine, apocalipsa
Luni, 22 Iunie 2009
Stire din Diverse : Zgură fierbinte la Mamaia
Pagina a fost generata in 2.4566 secunde