Electricitatea wireless scoate priza la pensie

806
Electricitatea wireless scoate priza la pensie - 58aebd719336ce690932d83d0f0162d5.jpg
Este clar - omenirea iubește electricitatea. Drept dovadă stau trilioanele de dolari investite în crearea rețelei uriașe de clabluri, care transferă curentul electric în mai toate colțurile planetei. Cum ar fi însă ca toate aceste cabluri să dispară peste noapte și ca energia să fie transmisă wireless, o tehnologie pe care mulți dintre noi o folosim deja destul de des (internet wireless, rețele fără fir, transfer de date prin infraroșu, bluetooth)?

Conceptul a fost imaginat în urmă cu 100 de ani, de către Nikola Tesla, care chiar a construit celebrul turn Tesla din Long Island, al cărui scop era să transfere energie către toată planeta - un vis altruist, care nu a apucat să devină realitate.
Proiectul a fost reluat recent, de către un profesor de la MIT, din motive mult mai personale.
Eric Giler, manager al proiectului MIT WiTricity, povestește, în cadrul unui seminar TED, cum profesorul în cauză nu reușea să doarmă din cauza bipăitului telefonului mobil al soției, a cărui baterie se descărca frecvent în timpul nopții.
"Cu toată electricitatea care se află în spatele pereților din casă, de ce nu ar putea măcar o fărâmă să fie transferată în bateria telefonului? Asta s-a întrebat profesorul și a fost catalizatorul unui proiect de mare succes. Mai exact, au reușit să aprindă un bec de 60 Watti, de la o distanță de doi metri", explică Giler.
Evident, ca pentru orice experiment care se respectă, cei de la MIT au folosit o instalație "rudimentară", conform standardelor moderne, însă conceptul pus în practică (transfer rezonant de energie) a fost cizelat foarte mult într-un timp scurt.
Ce aplicații practice există - un generator care poate transmite wireless energie către toate gadgeturile din casă (telefoane mobile, televizoare, calculatoare, frigidere, casetofoane), un sistem inteligent care reîncarcă mașinile electrice, fiind amplasat pe podeaua garajului.
Pentru această invenție, doctorul Soljacic de la MIT a primit premiul MacArthur, care mai este numit și premiul pentru genii.

Câmp magnetic transformat în electricitate
Cum funcționează? Închipuiți-vă o bobină care rezonează, pulsând la o frecvență extrem de mare. Dacă apropii de ea un dispozitiv care funcționează la aceeași frecvență, se formează un cuplu. Practic, energia se transformă în câmp magnetic, care apoi se transformă iarăși în energie.
Este exact ca paharul care se sparge atunci când i se găsește frecvența la care rezonează.
"Prima întrebare care mi se pune este dacă transferul wireless este sigur. Da, este. Nu există nicio radiație, este doar un câmp magnetic, similar cu cel al pământului, care nu ne afectează în niciun fel. A doua întrebare este «Cât de mic poți să îl faci?». Ei bine, aduceți-vă aminte că ideea a pornit de la reîncărcarea unui telefon mobil. Practic, receptorul poate fi oricât de mic, pentru a fi atașat de televizoare, telefoane mobile, camere foto sau monitoare. Cât timp dispozitivele se află în raza amplificatorului, vor fi încărcate cu electricitate wireless, atâta vreme cât sunt «acordate» la aceeași frecvență", spune Eric Giler.
Cei de la MIT au planuri mari pentru WiTricity, urmând să testeze electricitatea fără fir și în mediile industriale și medicale - implanturile ar putea fi reîncărcate wireless, fără a mai fi nevoie de operații.
"Imaginați-vă, dispozitivele ar putea fi amplasate oriunde - în tavan, sub podea, pe masă, în geantă. Nu va mai fi nevoie să băgați nimic în priză", încheie Giler.

Pro și contra
Cum era de așteptat, inovația celor de la MIT a stârnit polemici aprinse în rândul pasionaților de știință, care s-au împărțit în două tabere distincte.
Pe o parte sunt cei care susțin că electricitatea wireless este o metodă inutilă de a complica lucrurile, întrucât tot este nevoie de o priză pentru amplificator și, în consecință, nu se poate renunța complet la infrastructura ener-getică existentă.
De cealaltă parte se află cei care susțin ideea și care consideră că proiectul va continua să evolueze. De altfel, unul dintre comentariile postate pe web, la prezentarea WiTricity (http://www.ted.com/talks/eric_giler_demos_wireless_electricity.html), este mai mult decât elocvent: "Să spui că o astfel de inovație nu are potențial este ca și cum ai cere moartea unui copil, pentru simplul motiv că nu s-a născut vorbind franceza și făcând matematică cuantică".





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 03 Octombrie 2009
Stire din Diverse : Rinofaringita, boala sezonului rece
Pagina a fost generata in 2.7917 secunde