Final de vacanță pe litoralul românesc

468
Final de vacanță pe litoralul românesc - 86613f3df6fe758f230fea0902d9c15c.jpg
Concediul petrecut de peste un milion de români, dar și de sute de mii de turiști pe litoralul românesc se apropie de final. Doar soarele blând, de toamnă, ori prețurile mici mai încântă turiștii să vină la mare în această perioadă.
Sezonul estival care a luat sfârșit a fost unul aglomerat pe litoralul românesc,
în ciuda crizei economice. Deși agenții economici și hotelierii s-au plâns de câștiguri mai mici comparativ cu anii anteriori, sunt mulțumiți de realizări.

Toată lumea e la final de vacanță. Soarele a intrat în nori, apa mării s-a răcit, elevii se pregătesc să înceapă școala, iar nisipul stă spulberat de vânt.

Mamaia, în topul preferințelor
Dacă în luna iunie, autoritățile anunțau 35.000 de turiști pe litoralul românesc, în week-end, la începutul lunii iulie, numărul celor care au poposit la malul mării a depășit 60.000. În week-end, în vârf de sezon, în luna august, numărul de turiști veniți la Marea Neagră a atins cifra de 155.000, recordul sezonului estival. La începutul lunii august, au fost peste 120.000 de turiști pe litoral, iar la sfârșitul lunii în jur de 145.00 de turiști, cei mai mulți în stațiunea Neptun.
Recordurile din sezonul estival trecut nu au putut fi atinse, semn că s-a resimțit criza economică.
Stațiunea preferată de turiști a fost Mamaia, dar mulți au preferat și Eforie Nord sau Vama Veche.
Tinerii au preferat, după Mamaia, Costineștiul, stațiune unde plajele au fost aglomerate tot timpul sezonului. Aici, petrecerile s-au ținut lanț până la răsărit, iar obeliscul a fost martorul multor iubiri de-o vară.
În stațiunea fițelor, preferată în special de tinerii de bani gata, prețurile au fost mai mari decât în restul litoralului. În fața hotelurilor de patru și cinci stele au fost etalate mașinile de lux, iar în cluburi, fetele în special s-au întrecut în țoale de firmă.
Jupiter a fost, în acest an, una dintre stațiunile preferate de turiști, întrucât prețurile au fost mult mai mici comparativ cu restul litoralului. La mijlocul sezonului estival, iubitorii mării și-au găsit cazare cu 50 de lei pe noapte, pe plajă au plătit 10 lei pentru un șezlong, iar ofertele de agrement au fost și ele convenabile.
Prețurile din stațiunea Neptun nu au ținut cont de criza economică, hotelierii și agenții economici de aici profitând de verdeața din stațiune, peisaj și liniște, care au atras foarte mulți turiști.
Eforie Sud a fost o stațiune plină de viață, plaja fiind animată cu veselia și buna dispoziție a turiștilor.
Cea mai ieftină cazare a fost la Vama Veche, unde turiștii au fost nevoiți să scoată din buzunar un leu pentru cortul campat pe plajă.

Nume grele pe litoral
Cele mai tari concerte s-au ținut în cluburile de fițe din stațiunea Mamaia, unde au venit invitați de excepție. Shaggy, Kelly Rowland, Armin van Buuren, Tiësto, Lil’Kim sunt doar câteva din numele care au ținut capul de afiș în această vară în stațiunea Mamaia.
Liberty Parade a adus 75.000 de turiști pe litoral, fiind declarat cel mai tare eveniment al sezonului estival, însă turiștii au mai putut asista și la festivalul Stufstock din Vama Veche.
Vara aceasta ați dansat mult salsa, atât în stațiunea Mamaia, cât și în Vama Veche și ați participat la Festivalul Callatis, care a avut loc în perioada 10-16 august.
De asemenea, ați putut s-o vedeți pe Miss Diaspora, desemnată în penultima seară a festivalului de la Mangalia.
Cât privește festivalul Mamaia, trofeul evenimentului a fost câștigat de o moldoveancă de peste Prut.

Lucruri inedite
în acest sezon
O atracție inedită în acest sezon estival au fost costumele de epocă. Pentru prețuri cuprinse între 40 și 80 de lei, turiștii s-au putut fotografia cu diferite costume de epocă.
Tot pentru prima dată în stațiunea Mamaia, turiștii au putut viziona filme 7D și s-au putut plimba cu bila nebună pe apă.
Un eveniment cu totul special a avut loc, la sfârșitul lunii iunie, când o familie de exploratori români a pornit pe urmele corabiei "Speranța" din portul turistic Tomis.
Tot o premieră la malul mării au fost și plimbările cu segway, un aparat ecologic ce-ți permite să-l acționezi exclusiv prin mișcările corpului.
Vara asta v-ați dat cu parapanta, ați asistat la acrobații aeriene în Mamaia și Mangalia, ați făcut echitație la Herghelia de la Mangalia, ați asistat cu sufletul la gură la competiția de veliere Regatta Mării Negre și ați făcut zboruri cu deltaplanul pe faleza de la Costinești.
Pe plaja din stațiunea Mamaia ați asistat la cel mai spectaculos campionat de beach-handball.
Lucruri inedite s-au petrecut și în Vama Veche, acolo unde turiștii au avut ocazia să bea frappe la bormașină și să mănânce porumb copt cu foenul.
Vara 2009 a fost prima în care turiștii nu s-au putut bucura de delfini la Delfinariu, căci Mark, mamiferul care a fost vedetă timp de 23 de ani, s-a stins din viață. Singurul delfin din Complexul de Științe ale Naturii (CSN) Constanța a fost înlocuit de doi lei de mare și de patru pinguini.

Turism de week-end pe timp de criză
Din cauza crizei economice, turismul de week-end a luat amploare. Oamenii au tăiat de pe listă concediile lungi și destinațiile exotice, în favoarea turismului de week-end, spre bucuria particularilor.
Autoritățile locale s-au mobilizat cu greu pentru a asigura serviciul de salvamar și primul ajutor pe plajă, însă, din fericire, numărul incidentelor neplăcute a fost mic.
Când a venit vorba de fluidizarea traficului, polițiștii de la rutieră s-au aflat în imposibilitatea de o face, mai ales la intrarea și ieșirea din Cernavodă, la intrarea pe autostradă și ieșire. Aglomerație infernală a fost și în zona Agigea - Eforie Nord.
Pentru că nu au avut bani, mulți turiști au preferat camparea la cort, cazarea în camping fiind alternativa ideală pe timp de criză.
Sezonul estival este la final, iar turiștii se mută acum la munte, așa că vă așteptăm și la anul și vă promitem distracție și oferte pentru toți.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 12 Septembrie 2009
Stire din Diverse : Blitz
Pagina a fost generata in 2.5275 secunde