Concurs Firmele constănțene migrează către vile

668

Articole de la același autor

Criza schimbă modul de abordare a închirierii de spații de birouri. Dacă în anii trecuți tot ce conta era să găsești cumva un loc liber, în condițiile în care majoritatea vilelor și apartamentelor de la parter erau ocupate, acum managerii își permit să fie mai pretențioși decât
o femeie la shopping.

Pe lângă costul chiriei, firmele pun acum preț și pe întreținere, locație și facilități.
"În condițiile actualei obsesii a costurilor, vor reuși să atragă chiriași doar proprietarii care oferă clienților o chirie atractivă și costuri cât mai mici de întreținere", susțin reprezentanții companiei imobiliare Esop.
Trendul pieței este de migrare către spațiile mici, întrucât multe firme nu își mai permit să stea în spațiile mari, centrale.
"Firmele se regrupează, încearcă să supraviețuiască. Dacă trec cu bine de această perioadă, probabil vor reuși. Cererea este foarte mare în această perioadă, în special pe segmentul vilelor și apartamentelor transformate în spații comerciale. Prețurile sunt în ușoară scădere, chiar și în zonele centrale, deși acolo nivelul chiriilor rămâne ridicat. Avem un spațiu pe bulevardul Tomis, cu deschidere la stradă, pentru care nu s-au găsit chiriași din luna ianuarie, iar proprietarul refuză să coboare prețul", spune Liliana Băncilă, reprezentant al agenției Puls Imobiliar.
În vile, prețul este "rezonabil" acum, iar avantajul principal pentru firme este independența.
"Nu depind de asociațiile de locatari și, dacă mai au și contorizare separată, este extrem de profitabil", mai spune Liliana Băncilă.
Ca și în cazul apartamentelor, proprietarii au înțeles că vor muri de foame dacă mențin prețuri exagerate, de peste 20 euro/metru pătrat. Cum bugetele firmelor sunt presate serios de criză, cele mai multe oferte au fost ajustate corespunzător.
Spre exemplu, parterul unei vile de la Casa de Cultură, cu o suprafață de 150 mp, poate fi închiriat acum cu 10 euro/mp. În zona Trocadero, un spațiu de birouri (140 mp, 4 camere decomandate, 4 balcoane, baie, amenajat modern) este scos la închiriat cu 1.000 euro, adică aproximativ 7,1 euro/mp.
Se poate însă și mai ieftin. Trei camere într-o vilă amplasată central, lângă Casa Căsătoriilor, cu o suprafață totală de 100 mp, pot fi închiriate cu 400 euro/lună.
Tot în centrul Constanței, un spațiu comercial de 102 metri pătrați (două camere, living, baie, bucătărie, gresie, faianță, termo-pane, centrală proprie) poate fi închiriat cu 600 euro/lună, fiind necesar un avans pe 2 – 3 luni.
Potrivit specialiștilor Esop, firmele pun accentul pe o locație ușor accesibilă, o conexiune bună la mijloacele de transport, finisaje moderne, linii telefonice, conexiune la internet și infrastructura IT.
"Avansul rămâne necesar, pentru că poate fi folosit în diferite situații, cum ar fi întârzierile mari la plata chiriei, facturi neplătite sau pagube", mai spun aceleași surse.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0403 secunde