Ghiozdanul micului școlar trebuie să aibă până în două kilograme

334
Ghiozdanul micului școlar trebuie să aibă până în două kilograme - 4140fe6a9358de3c9d660225c4c2fcb4.jpg
Medicii atrag atenția că greutatea unui ghiozdan pentru micii școlari nu trebuie să depășească 10% din masa corporală a elevului. Astfel, cum cei mai mulți copii înscriși în ciclul primar de învățământ au o greutate de apro-ximativ 20 de kilograme, ghiozdanul lor nu trebuie să cântărească, în principiu, mai mult de două kilograme. Dacă ghiozdanul depășește greutatea indicată, coloana vertebrală a copilului va avea o poziție incorectă în timpul mersului. Astfel, copilul respectiv își înclină coloana, mai ales în partea lombară.
Specialiștii îi sfătuiesc pe elevi să poarte ghiozdanul pe ambii umeri, nu pe unul singur și nu în mână, pentru că, astfel, coloana vertebrală este solicitată intens, iar la pubertate se poate instala scolioza (deviere a coloanei vertebrale în plan frontal, de cele mai multe ori ajungând în forma literei S).
Un ghiozdan supraîncărcat cu cărți și hrană poate forța spatele elevilor, generând oboseală musculară. Pentru e evita o astfel de situație, copiii trebuie să-și îndoaie ambii genunchi atunci când ridică ghiozdanul, să reducă numărul cărților sau să înlocuiască rucsacul cu o geantă pe roți, mai ușor de transportat.
Cercetătorii americani spun că ghiozdanul nu este singurul vinovat de oboseală, de durerile de spate sau de deformările coloanei. Specialiștii mai atrag atenția și asupra purtării greșite a ghiozdanului - pe un singur umăr în loc de amândoi, timpul de purtare - în mijlocul de transport, rucsacul poate fi dat jos de pe umeri, excesul de greutate, antecedentele familiale sau sedentarismul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 05 Septembrie 2009
Stire din Diverse : blitz
Pagina a fost generata in 2.5823 secunde