H.G. Wells - omul care a avut întotdeauna dreptate (AUDIO)

1810
H.G. Wells - omul care a avut întotdeauna dreptate (AUDIO) - 5b2b90013bf899246dfdfd063813e999.jpg
Dezastru la Geneva! Acceleratorul de particule, pus în funcțiune în urmă cu un an, a deschis un rift temporal - în fapt o gaură neagră cu un diametru de aproximativ 670 metri - prin care 143 de tehnicieni și specialiști prezenți au fost transportați în timp.
O amplă căutare desfășurată de forul tehnic al proiectului, prin folosirea unui sistem experimental de recunoaștere facială, i-a reperat pe câțiva dintre cei dispăruți în mai multe poze din New York-ul anilor ’30, apărând printre valurile de imigranți din port.
Informațiile au fost dezvăluite de câțiva membri ai echipei, înfuriați că s-a încercat mușamalizarea întregului incident. Ulterior, cei doi tehnicieni au dispărut, chiar înainte de a fi integrați într-un sistem de protecție a martorilor.
Ce se va întâmpla acum? Știm că putem călători în timp dar, în același timp, prin tunelul temporal ar putea veni și trecutul peste noi.
Probabil că această știre SF ar fi apărut ieri pe toate canalele media, dacă Orson Welles ar mai fi fost în viață – un tribut pentru H.G. Wells, de la nașterea căruia s-au împlinit ieri 143 de ani.
Alături de Leonardo Da Vinci, Jules Verne și Philip K. Dick, Wells este unul dintre marii vizionari ai lumii, împingând tehnologia spre noi limite.
Lucrările sale au dat naștere la teme SF deja legendare – invazia unei rase extraterestre (Războiul lumilor), călătoria în timp (Mașina timpului), invizibilitatea (Omul invizibil), călătoria în spațiu (Primii oameni pe lună), experimentele anatomice (Insula doctorului Moreau) și ingineria nucleară – bomba atomică (Tono-Bungay). Lucrarea "The Sleeper Awakes" prezintă și o interpretare timpurie a criogeniei – suspendarea pe termen nelimitat a unui organism viu, într-o "transă".
Spiritul de anticipație i-a permis lui Wells să estimeze cu acuratețe faptul că războiul mondial descris în lucrarea "The shape of things to come" se va întâmpla și în realitate. Ce a urmat a fost Al Doilea Război Mondial.
Distopiile și utopiile sale l-au adus în vizorul naziștilor, care
l-au trecut pe lista intelectualilor care trebuiau executați imediat după invazia Angliei – lista a fost descoperită de aliați, spre sfârșitul războiului.
Mai mult, adepții teoriei conspirației au speculat că Wells, ca și Verne și Da Vinci, ar fi un mesager al titanilor, un builder (constructor), a cărui misiune este aceea de a ghida progresul omenirii, a prezenta idei științifico – fantastice, în primă fază, care se transformă apoi în realitate, împingând rasa umană un pas mai departe.
Wells a murit pe 13 august 1946, din cauze încă incerte – fie diabet, fie cancer la ficat. Cu doi ani în urmă, Wells spusese că epitaful său ar trebui să fie "I told you so. You damned fools" (în traducere liberă, "Eu v-am zis, nebunilor!"). Dorința nu i-a fost îndeplinită.
Ultimele sale cuvinte au fost "I am all right" (Sunt în regulă).

Ascultă transmisiunea radiofonică a "Războiului Lumilor" din 1938, în interpretarea lui Orson Welles.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 21 Septembrie 2009
Stire din Diverse : Trei "zile dulci" pentru musulmani
Pagina a fost generata in 1.7137 secunde