În Cordoba, la medresa

951

Articole de la același autor

La baza munților Sierra Morena se află Cordoba, de-a lungul râului Guadalquivir. Istoria acestui oraș începe o dată cu expansiunea cartagineză în peninsula Iberică când generalul Hamilcar Barca numește orașul Kartuoba în amintirea unui general numidian aliat al cartaginezilor. Romanii devin stăpânitorii orașului în 206 a.Chr. iar Cordoba este pe vremea lui Iulius Cezar capitala provinciei Hispania, Ulterior Baetica. Ulterior este ocupată de bizantini și vizigoți iar în 711 Cordoba intră în stăpânirea arabă până la Reconquista inițiată de Ferdinand al III-lea de Castilia în 1236. Pe scurt aceasta este istoria unui oraș care avea să devină la un moment al istoriei sale unul dintre cele mai populate din lume.
În peisajul mai degrabă arid al zonei centrale a Spaniei, Cordoba îți apare ca o oază de verdeață străpunsă de clădirile istorice care ți se arată din depărtare. Merită să intri în oraș dinspre sud astfel că ai ocazia să treci peste podul cu șaisprezece arcade Torre de la Calahora ale căror fundații și structura au fost construite de romani acum 2000 de ani.
Imediat după pod ți se oferă privirii panorama orașului vechi având ca centru de interes maxim Marea Moschee sau Mezquita. Începută de arabi în 785, clădirea a fost folosită inițial ca medresa sau universitate arabă pentru studierea Coranului, apoi s-a dez-voltat de-a lungul secolelor într-un impozant monument dedicat gloriei lui Allah.
Sentimentul devine copleșitor intrând în interior privind sutele de coloane, tavanele din lemn de cedru cu complicate desene (arabescuri) pictate în diferite culori sau aurite. Spre deosebire de creștini care au înălțat turle spre cer, musulmanii s-au întins cu construcțiile pe pământ. Mezquita ocupă după umila aproximare a unui privitor, cam patru terenuri de fotbal (având în vedere că ne aflăm în țara campioană mondială și europeană). Această suprafață este acoperită și foarte slab luminată dând o senzație de mister. Umbli buimac cu aparatul foto încercând să nu-ți scape niciun detaliu, dar, bineînțeles că pierzi din vedere ansamblul. Este imposibil să cuprinzi cu privirea totul și ai la fiecare pas revelația unei noi descoperiri. Observi în ceea ce crezi că e centrul construcției o geană de lumină. Te îndrepți ca un fluture de noapte spre lumină și surpriză! În locul liniilor curbe și semiobscurului, brusc, îți apare într-o mare de lumină Marea Catedrală catolică. Este răspunsul creștinilor la capodopera musulmanilor. Orgoliul spaniolilor de a nu fi mai prejos a creat o ciudățenie. Au decupat practic centrul Mezquitei și au construit o catedrală gotică amintind trecătorilor cine sunt adevărații stăpâni. Nefiind specialist în arhitectură să poți realiza oportunitatea acestei construcții, te mulțumești să admiri până la urmă o capodoperă de artă creștină cu cupolele arcuite, statui de sfinți sau băncile din lemn sculptat
Orașul vechi este unul tipic medieval cu străzi înguste fără trotuare și casele înghesuite una în alta sunt împodobite cu flori care atârnă în cascade din grilajele geamurilor, de unde îți ies în întâmpinare magazinele de suveniruri. Senzație fac casele tradiționale acoperite cu plăci ceramice colorate și având curți interioare pline de flori și fântâni arteziene. Tradițiile mauro-arabe îți apar la tot pasul, cafenele și mici restaurante tradiționale te îmbie să le treci pragul. Constați cu ochii la ceas trecând podul la întoarcere că de fapt nu ai văzut mare parte din Cordoba și că o zi e insuficientă. Îți propui așadar să te întorci la anul, chiar dacă ideea ți se pare și ție ușor utopică.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 04 August 2012
Stire din Diverse : De văzut în Mamarmureș
Sâmbătă, 04 August 2012
Stire din Diverse : Un motiv de concediu - Sziget Festival
Sâmbătă, 04 August 2012
Stire din Diverse : Excursie pe valea Buzăului
Sâmbătă, 04 August 2012
Stire din Diverse : Chifteluțe cu orez
Pagina a fost generata in 1.5411 secunde