La 159 de ani de la nașterea intelectualului tătar Ismail Gaspirali, comemorat de UDTTMR Constanța

405
La 159 de ani de la nașterea intelectualului tătar Ismail Gaspirali, comemorat de UDTTMR Constanța - f0767dbff03cc643be74ea392f773b4d.jpg
Filiala Constanța a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România l-a comemorat ieri pe unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai intelectualității tătarilor crimeeni, Ismail Gaspirali. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea, la începutul acestei luni, a 159 de ani de la nașterea marelui educator și politician tătar crimeean.
Au fost prezentate lucrări refe-ritoare la contribuția lui Gaspirali la modernizarea comunității musulmane prin implementarea reformelor culturale și lingvistice. De asemenea, a fost readusă în atenția participanților la seminarul de ieri activitatea de ziarist a lui Ismail Gaspirali, cunoscut fiind faptul că tot în scopul promovării ideilor sale reformatoare, intelectualul tătar crimeean a fondat în 1883 ziarul Terciman, ziar care a apărut până în anul 1918. De asemenea, lui Gaspirali i se datorează și apariția, la acea vreme, a unei reviste dedicate femeilor "Lumea femeilor", coordonată de fiica sa, precum și a unei publicații dedicate copiilor, intitulată "Lumea copiilor".
Gaspirali s-a numărat și printre fondatorii Uniunii Musulmanilor, creată în 1907 care reunea intelectuali care proveneau din diferite popoare turcice din fostul Imperiu Rus.
Unul dintre meritele marelui educator a fost acela de a promova și de a lupta pentru unitate lingvistică și culturală între popoarele turcice. Gaspirali credea în modernizarea societății prin educație, ideea pe care s-a străduit să o impună prin toate mijloacele.
Toate acestea au fost, ieri, subiecte de dezbatere în cadrul seminarului "Personalitatea lui Ismail Gaspirali", lectori fiind Neriman Ibraim, Sevim Mustafa, Aivaz Eden, Kiymet Memet, Ozgean Omer, Hagimemet Chemaledin.
La finalul evenimentului, UDTTMR Constanța a marcat printr-un moment artistic și recenta sărbătoare a primăverii lumii turcice, Nevruzul. Micuții membri ai corului Tan Yildizi au interpretat cântece tradiționale tătărești și i-au colindat pe cei prezenți, așa cum se obișnuiește de Nevruz în familiile tradiționale tătărești.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2772 secunde